Vesti
Politika

Kritike Vladi zbog odlaska Srpske u Moskvu

Poslanici Skupštine Kosova, umesto o programu Vlade, raspravljali su danas o učešću Srpske liste u Vladi i zavisnosti od Beograda. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je kratko prisustvovao sednici, kazao je da sa "Srpskom", nije potpisano ništa što bi osramotilo Kosovo.
Kritike Vladi zbog odlaska Srpske u Moskvu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Iako je sednica Skupštine Kosova imala jednu tačku dnevnog reda, odnosno raspravu u vezi programa načela Vlade za period od 2018. do 2020. godine, Srpska lista i veze sa Beogradom ponovo su bile kritika opozicionih stranaka.

Poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca kazao je da se još uvek ne zna kakav je sporazum sa Srpskom listom napravljen da bi ona bila deo vlade.

“Prva poseta ove Vlade, logično nije bila u Albaniji. Prva poseta ove vlade je bila u Moskvi. Deo vlade ili Srpska lista su drugi dan nakon izbora otišli u Moskvu i zahvalili se Putinu što ne priznaje nezavisnost Kosova”, kazao je Konjufca.

I iz Demokratskog saveza Kosova takođe su bili kritični po pitanju Srpske liste. Poslanik Avdulah Hoti smatra da Kosovo ne bi trebalo da zavisi od Beograda.

"Tragična je zavisnost od Beograda. Poštujemo Srpsku zajednicu i treba da budu deo institucija ali ne možemo da budemo uslovljeni od poslanika Srpske liste", kazao je Hoti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da sa Srpskom listom nije potpisano ništa što nije potpisano i sa ostalim strankama.

“Jedini sporazum koji Ramuš Haradinaj ima sa Srpskom listom je o preuzimanju odgovornosti. Položili smo zakletvu na osnovu ustava zemlje. Neću pričati o tome šta se desilo u prošlosti. Ali od strane Ramuša nema ni jednog slova koji će osramotiti njega, porodicu i interes Kosova”, kazao je Ramuš.

Opozicioni poslanici kritikovali su to što je vanredna sednica koja je prekinuta još desetog septembra nastavljena tek danas. Negoduju i zbog toga što je, kako kažu, ova Vlada izabrana bez parlamentarne rasprave. Premijer je odgovorio i na te kritike poslanika, rekavši da su upravo oni bili protiv rasprave pre glasanja o kabinetu, a potom zajedno sa ostalim članovima Vlade napustio salu.

Poslanici Srpske liste koji su bili prisutni u sali, iako su pozvani po redosledu da se jave za reč, to pravo nisu iskoristili.Ostale vesti

Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020