Vesti
Politika

Kritike Vladi zbog odlaska Srpske u Moskvu

Poslanici Skupštine Kosova, umesto o programu Vlade, raspravljali su danas o učešću Srpske liste u Vladi i zavisnosti od Beograda. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je kratko prisustvovao sednici, kazao je da sa "Srpskom", nije potpisano ništa što bi osramotilo Kosovo.
Kritike Vladi zbog odlaska Srpske u Moskvu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Iako je sednica Skupštine Kosova imala jednu tačku dnevnog reda, odnosno raspravu u vezi programa načela Vlade za period od 2018. do 2020. godine, Srpska lista i veze sa Beogradom ponovo su bile kritika opozicionih stranaka.

Poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca kazao je da se još uvek ne zna kakav je sporazum sa Srpskom listom napravljen da bi ona bila deo vlade.

“Prva poseta ove Vlade, logično nije bila u Albaniji. Prva poseta ove vlade je bila u Moskvi. Deo vlade ili Srpska lista su drugi dan nakon izbora otišli u Moskvu i zahvalili se Putinu što ne priznaje nezavisnost Kosova”, kazao je Konjufca.

I iz Demokratskog saveza Kosova takođe su bili kritični po pitanju Srpske liste. Poslanik Avdulah Hoti smatra da Kosovo ne bi trebalo da zavisi od Beograda.

"Tragična je zavisnost od Beograda. Poštujemo Srpsku zajednicu i treba da budu deo institucija ali ne možemo da budemo uslovljeni od poslanika Srpske liste", kazao je Hoti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da sa Srpskom listom nije potpisano ništa što nije potpisano i sa ostalim strankama.

“Jedini sporazum koji Ramuš Haradinaj ima sa Srpskom listom je o preuzimanju odgovornosti. Položili smo zakletvu na osnovu ustava zemlje. Neću pričati o tome šta se desilo u prošlosti. Ali od strane Ramuša nema ni jednog slova koji će osramotiti njega, porodicu i interes Kosova”, kazao je Ramuš.

Opozicioni poslanici kritikovali su to što je vanredna sednica koja je prekinuta još desetog septembra nastavljena tek danas. Negoduju i zbog toga što je, kako kažu, ova Vlada izabrana bez parlamentarne rasprave. Premijer je odgovorio i na te kritike poslanika, rekavši da su upravo oni bili protiv rasprave pre glasanja o kabinetu, a potom zajedno sa ostalim članovima Vlade napustio salu.

Poslanici Srpske liste koji su bili prisutni u sali, iako su pozvani po redosledu da se jave za reč, to pravo nisu iskoristili.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020