Vesti
Politika

Kritike Vladi zbog odlaska Srpske u Moskvu

Poslanici Skupštine Kosova, umesto o programu Vlade, raspravljali su danas o učešću Srpske liste u Vladi i zavisnosti od Beograda. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je kratko prisustvovao sednici, kazao je da sa "Srpskom", nije potpisano ništa što bi osramotilo Kosovo.
Kritike Vladi zbog odlaska Srpske u Moskvu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Iako je sednica Skupštine Kosova imala jednu tačku dnevnog reda, odnosno raspravu u vezi programa načela Vlade za period od 2018. do 2020. godine, Srpska lista i veze sa Beogradom ponovo su bile kritika opozicionih stranaka.

Poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca kazao je da se još uvek ne zna kakav je sporazum sa Srpskom listom napravljen da bi ona bila deo vlade.

“Prva poseta ove Vlade, logično nije bila u Albaniji. Prva poseta ove vlade je bila u Moskvi. Deo vlade ili Srpska lista su drugi dan nakon izbora otišli u Moskvu i zahvalili se Putinu što ne priznaje nezavisnost Kosova”, kazao je Konjufca.

I iz Demokratskog saveza Kosova takođe su bili kritični po pitanju Srpske liste. Poslanik Avdulah Hoti smatra da Kosovo ne bi trebalo da zavisi od Beograda.

"Tragična je zavisnost od Beograda. Poštujemo Srpsku zajednicu i treba da budu deo institucija ali ne možemo da budemo uslovljeni od poslanika Srpske liste", kazao je Hoti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da sa Srpskom listom nije potpisano ništa što nije potpisano i sa ostalim strankama.

“Jedini sporazum koji Ramuš Haradinaj ima sa Srpskom listom je o preuzimanju odgovornosti. Položili smo zakletvu na osnovu ustava zemlje. Neću pričati o tome šta se desilo u prošlosti. Ali od strane Ramuša nema ni jednog slova koji će osramotiti njega, porodicu i interes Kosova”, kazao je Ramuš.

Opozicioni poslanici kritikovali su to što je vanredna sednica koja je prekinuta još desetog septembra nastavljena tek danas. Negoduju i zbog toga što je, kako kažu, ova Vlada izabrana bez parlamentarne rasprave. Premijer je odgovorio i na te kritike poslanika, rekavši da su upravo oni bili protiv rasprave pre glasanja o kabinetu, a potom zajedno sa ostalim članovima Vlade napustio salu.

Poslanici Srpske liste koji su bili prisutni u sali, iako su pozvani po redosledu da se jave za reč, to pravo nisu iskoristili.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021