Vesti
Politika

Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija

Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

Osmani kaže da je tokom susreta sa Lajčakom rekla da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati.

„Kao jedna od tri institucije koje su se sastale sa gospodinom Lajčakom mogu da potvrdim da ono što je on izjavio u Srbiji apsolutno nije tačno. Kao predsednik Skupštine ni u jednom trenutku na sastanku nisam rekla da se slažem da se Asocijacija uspostavi u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, već sam rekla upravo suprotno da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati“, izjavila je Osmani za prištinske medije.

Podvlači da je tokom sastanka izjavila da se kosovski Ustav mora poštovati i da se ne može uspostaviti treći nivo vlasti, a još manje telo sa izvršnim ovlašćenjima.

Izjavila je da izjave Lajčaka smatra uznemiravajućim i da oni nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, ocenio je da je "nepromišljena i neprimerena" izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka da "Ustav Kosova nije Biblija i da se može promeniti", navodeći da Kosovo ne treba da menja stavove, kao što se menjaju ljudi u EU.

"Smatram da je izjava da Ustav Kosova nije Biblija koja se ne može promeniti nepromišljena i neprimerena. Ako Ustav prema Lajčaku nije Biblija, onda je država Kosovo Biblija za građane Kosova. Svako rešenje koje našu državu čini nefunkcionalnom ne bi trebalo prihvatiti", rekao je Mustafa za Koha.net.

Kako je naveo, sporazumi o Zajedinci srpskih opština (ZSO) predviđaju da se ona osniva na osnovu zakona Kosova. "U stvari, Sporazum o principima iz 2015. godine predviđao je da Vladin akt o osnivanju ZSO, kao i bilo kakve izmene i dopune Statuta, podležu oceni Ustavnog suda", kazao je on.

Mustafa je naveo i da je tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini 2015. godine iznela stav EU da ZSO nije treći nivo vlasti i da nema izvršna ovlašćenja.

Na izjavu Lajčaka reagovala je i kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Meljiza Haradinaj Stubla koja je izjavila da takve inicijative u suštini imaju za cilj razmenu teritorije.

„Pretnje i diskusije koje nemaju veze sa realnošću, koje streme ustavnim promenama da bi se akomodirala Dodikova republika unutar Kosova u stvari streme ideji razmeni teritorija i etničkim granicama“, napisala je ona na Tviteru i dodala da je dobra vest da takva stremljenja neće uspeti.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj je izjavio da bi kosovska strana trebala da traži isključenje Lajčaka iz dijaloga.

I poslanica pokreta Samoopredeljenje, Fitore Pacoli koja je prisustvovala sastanku Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem je rekla da na tom sastanku uopšte nije bilo reči o ZSO.

Poslanik Demokratske partije Kosova Gazmend Bitići je izjavu Lajčaka ocenio skandaloznom i podvukao da se kosovski Ustav nikako ne treba menjati zbog formiranja ZSO.

I bivša šefica pregovaračke ekipe Prištine za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri je napisala da Srbija treba da promeni svoj Ustav i iz njega izbaci segment da je Kosovo njen deo.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za RTS da dijalog mora da bude pravedan, naglašavajući da će dve strane potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara.

Upozorio je da Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao "crvenu liniju".

“Poruka mojim sagovornicima u Prištini je da ustav nije Biblija i ako ste ušli u ovaj dalekosežni proces onda morate biti spremni da menjate ustav. Kada i kako - to će biti vidljivije na kraju procesa. Ne možemo da prihvatimo slovo ustava kao crvenu liniju. Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema prostora za dijalog”, rekao je Lajčak.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021