Vesti
Politika

Krasnići: Zahtev za ostavke gradonačelnika stiže iz Beograda

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići je rekao da zahtev za ostavkama gradonačelnika opština na severu Kosova dolazi iz Beograda, a da je peticija jedini način za dolazak do vanrednih izbora u četiri opštine.
Krasnići: Zahtev za ostavke gradonačelnika stiže iz Beograda
Eljbert Krasnići (Foto Kabinet premijera Kosova)

Prema njegovim rečima, institucije Kosova ne treba da brinu o zahtevima koji dolaze iz Srbije i naglašava da je ostavka četvorice gradonačelnika moralni čin, javila je Ekonomija onlajn.

Krasnići je dodao da su u njegovom ministrastvu, kako bi omogućili vanredne izbore u tom delu Kosova, već preduzeli odgovarajuće mere izradom Administrativnog uputstva i ponovio da će izbori na severu biti održani samo nakon podnošenja peticije.

„Kosovo je konstruktivna stranka u ovom procesu, već dva puta imamo povlačenje od 25 odsto snaga policije iz objekata opština, imamo Administrativno uputstvo koje otvara put peticiji građana za smenu gradonačelnika, to su akcije dobre volje Vlade Kosova“, rekao je on.

Krasnići je dodao da „ne postoji vlast koja može da traži ostavku“, pošto je to „moralni čin“.

„Sastajao sam se sa gradonačelnicima tih opština, oni su podržali proces peticije. Misle da je to demokratija i da treba da vodimo računa o demokratiji, a ne o bilo čijim željama. Ostavka gradonačelnika je zahtev Beograda, mi nismo tu da brinemo šta Beograd misli i hoće, mi smo tu kao institucija da vodimo računa o demokratiji“, kazao je on.

Krasnići je, međutim, prećutao da su ostavke gradonačelnika preporuka i zvaničnika Evropske unije (EU).

Podsetimo, Savet EU je u današnjem saopštenju naglasio "neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora".Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023