Vesti
Politika

Kramon: Važno je pokazati da su Srbi sastavni deo Kosova

U interesu je Evropske unije da se prava Srba na Kosovu poštuju i da nisu diskriminisani, jer su oni njegov sastavni deo, poručila je danas iz Severne Mitrovice Viola fon Kramon. Evropska izvestiteljka u razgovoru za KoSSev je odbacila pokušaj povlačenja paralele situacije u Ukrajini i Kosova. „Mislim da ne možemo da upoređujemo situacije u Moskvi i Beogradu. Bila sam jasna po tom pitanju“, kazala je ona.
Kramon: Važno je pokazati da su Srbi sastavni deo Kosova
Viola fon Kramon (Foto KoSSev)

Dva dana nakon dolaska na Kosovo, evropska izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon, danas je posetila i Severnu Mitrovicu, gde se sastala sa predstavnicima civilnog društva, ali ne i sa gradonačelnikom, uprkos pokušajima.

„Mislim da je važno pokazati da su kosovski Srbi sastavni deo Kosova. U našem interesu, u interesu EU i Evropskog Parlamenta je da vidimo da se njihova prava poštuju, da nisu diskriminisani u smislu pristupa infrastrukturi, uslugama, jezika i tako dalje“, kazala je fon Kramon.

Ona dodaje da je jedna od njenih ključnih poruka i ta da bi htela da vidi odlučniju srpsku zajednicu, koja će jasno govoriti o svojim ciljevima, ali i problemima.

„I naravno voleli bismo da vidimo samopouzdanog i odlučnog Srbina, odnosno srpsku populaciju. I želim od vas da čujem šta traže, da li Evropski Parlament može da im pruži veću podršku, šta su glavni problemi, glavni ciljevi i kako možemo da pomognemo njihovu bolju i potpuniju integraciju u strukture Kosova“.

Ne možemo da upoređujemo situacije u Moskvi i Beogradu

Komentarišući pojačanu retoriku iz Prištine, kojom se pravi paralela između Kosova i Ukrajine, dok se iznose oštre optužbe na račun Srbije, fon Kramon navodi da iako razume ljude u ovom području koji su se suočili sa ratom, kosovskim liderima je prenela da nije sva retorika „od pomoći“, te da je važno da obe strane budu odgovorne i da „nema provokacija“.

„Pobrinula sam se da budem razumljiva“, naglasila je fon Kramon.

„Razumem da su ljudi koji su se suočili sa ratom u ovom regionu ekstremno traumatizovano društvo i u potpunosti delim zabrinutost svih koji su živeli u ovim teškim vremenima i postoji stalan strah svih koji su bili i jesu u situaciji rata, da on može biti ponovljen. Sa druge strane, odbacila sam svakakve pokušaje povlačenja paralele između onoga što se dešava u Ukrajini i situacije ovde. Mislim da ne možemo ni da uporedimo situacije u Moskvi i Beogradu. Bila sam jasna po tom pitanju“.

Moja podrška rezoluciji ticala se osude invazije na Ukrajinu

Fon Kramon prisustvovala je juče izglasavanju rezolucije o Ukrajini u kosovskoj skupštini, što je potom i pozdravila.

Nije joj bilo poznato to da se veći deo teksta rezolucije ticao samog Kosova i serije optužbi na račun Srbije uz detaljno podsećanje na cifre o ratnim zločinima, odnosno, kako se predstavlja „genocida koji je 1999. počinila Srbija“, a koja, kako tvrde u Prištini, godinama nakon toga ni za šta nije sankcionisana.

Ona je objasnila da se njena podrška ticala osude invazije na Ukrajinu i saosećanju sa ukrajinskim narodom, koje je poslato sa Kosova.

„Ne, nisam imala uvid u rezoluciju, to nije moja rezolucija, nisam je pisala, ni potpisala, to nije nešto za šta se mogu smatrati ja odgovornom. Ali u pravu ste, nisam pročitala tekst. Moja poenta je bila zapravo da treba da postoji mogućnost izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom i smatram da svako ko vidi svoj interes u EU, situacija u Ukrajini treba da mu bude bitna“, kazala je.

„I ja koja sam radila tamo od ’96 stvarno patim, moji prijatelji umiru, dobijam sos pozive, pod velikim sam pritiskom i moje je viđenje da su svi, makar i simbolični akti solidarnosti sa narodom Ukrajine dobri“, naglasila je fon Kramon.

Vlade odgovorne da tačno informišu javnost

Na kraju razgovora fon Kramon je prokomentarisala pojačanu propagandu i prisustvo neproverenih i lažnih vesti, ponovo pozivajući vlade na odgovornost, kada se objavljuju informacije.

„Lažne vesti su veoma opasne, za sve strane. Postoji određena odgovornost vlada, koje treba da imaju poseban interes u dostavljanju čistih i pravih podataka narodu“, istakla je evropska izvestiteljka.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022