Vesti
Politika

Kramon: Strana koja odbije francusko-nemački sporazum biće izolovana

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da će strana koja odbije francusko-nemački sporazum ili strana koja nije konstruktivna biti sve više međunarodno izolovana, kao i da pokušaji da se Zajednica srpskih opština (ZSO) opiše kao druga Republika Srpska ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Kramon: Strana koja odbije francusko-nemački sporazum biće izolovana
Viola Fon Kramon (Foto Kim arhiva)

Ona je za portal Albanijan post rekla da će strana koja odbije sporazum biti okrivljena za neuspeh i dodala da to dobro znaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

To bi moglo dovesti do pogoršanja odnosa sa EU i zaustavljanja nekih važnih procesa, kazala je fon Kramon. Ona je dodala i da dvojica lidera treba da iskoriste veliku političku podršku koju imaju da bi postigli kompromis.

Govoreći o pitanju formiranja ZSO, rekla je da sada ima ljudi koji kažu da se ZSO ne može prihvatiti na Kosovu jer će to biti druga Republika Srpska.

"To nije nužno slučaj. U svetu postoji mnogo modela autonomije. Republika Srpska je jedna verzija, ali niko ne predlaže istu stvar na Kosovu", navela je fon Kramon, dodajući da pokušaji da se ZSO opiše kao druga RS ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Rekla je i da je što se tiče ZSO, principijelan stav da treba sprovesti sve ranije potpisane sporazume, uključujući i o ZSO.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023