Vesti
Politika

“Krajnji rok da se počinioci uhapse”

Na Milovana Ribaća iz sela Drsnik u Opštini Klina juče je pucano dok je radio u polju. Dalibor Jevtić osuđuje napad.
“Krajnji rok da se počinioci uhapse”
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

“Još jedan u nizu incidenata na Srbe, ovog puta ponovo u selu Drsnik kod Kline obistinjuje moju zebnju, koju sam preneo u otvorenom pismu komandiru policije u Klini, da je krajnji rok da se počinioci uhapse i adekvatno kazne, kao i da se njihova imena objave u svim medijima, jer će se incidenti ako do toga ne dođe nastaviti.”

Jevtić istče da je Opština Klina kada su incidenti na Srbe u pitanju jedan od najosetljivijih dela Kosova.

“Samo pukom srećom izbegnuta je tragedija u kojoj čovek može da izgubi ono najvrednije, a to je ljudski život. Odgovor na otovreno pismo još nisam dobio, ali to ne znači da ću prestati sa borbom za povratak i povratnike, ne samo kroz institucije Kosova, nego i putem međunarodnih institucija”, rekao je Jevtić.

Ministar za zajednice i povratak kaže da će iskoristiću boravak u Vašingotnu da ukaže na problem sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu.
 Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020