Vesti
Politika

KP: U Zvečanu uhapšeno pet osoba zbog napada na pripadnike KFOR-a

Kosovska policija uhapsila je pet osoba tokom sukoba u Zvečanu. "Demonstranti u Zvečanu nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave, a čuli su se i pucnji.”, navode u saopštenju.

KP: U Zvečanu uhapšeno pet osoba zbog napada na pripadnike KFOR-a
Sukobi u Zvečanu (Foto Kim)

"Usled neobuzdanog nasilja do sada je povređeno više službenika KFOR-a i uhapšeno je pet osumnjičenih koji su nad njima vršili napade i nasilje", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Dodaje se da je zapaljen službeni automobil policije i da su oštećena i druga vozila.

"U Zvečanu su demonstranti izazivali nemire i kontinuirano provocirali situaciju, pokazivali su nasilje, bacali razne predmete na policijske službenike, ispisivali provokativne natpise sa srpskim i ruskim simbolima na vozilima policije i KFOR-a, i pravili štetu na gumama i drugim delovim vozila", navodi se u saopštenju.

Oštećeno je i više vozila koji pripadaju novinskim ekipama.

"Sirene su se kontinuirano oglašavale u severnim opštinama kako bi se upozorilo na opasnost, a i u Leposaviću su demonstranti bacali razne predmete i pirotehnička sredstva na službena lica i policijska vozila", navodi se u saopštenju.

Kako kažu iz policije, demonstrati su pozvani da ne napadaju i ne ugrožavaju živote policajaca, da oslobode put za službena vozila i za saobraćaj, a prisutni zvaničnici KFOR-a kontinuirano su upućivali isti zahtev.

Kosovska policija je, navodi se u saopštenju, u kontinuitetu sarađivala sa KFOR-om kako bi upravljala situacijom.

KFOR je, navode, bio primoran da reaguje jer su, kako kažu, nasiljem demonstranata ugroženi životi osoblja, a naneta je i šteta na vozilima i javnoj imovini.

"Kosovska policija nastavlja da upravlja situacijom u koordinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivne istrage u vezi sa nasiljem i napadima na medije, pripadnike KFOR-a i policiju. Protest je i dalje u toku, situacija je i dalje napeta, posebno u Zvečanu, jer tamo i drugim opštinama kruže naoružane kriminalne grupe, obučene u crno i maskirane. Sagledavajući okolnosti i napetu situaciju koju stvaraju kriminalne grupe na severu zemlje, Kosovska policija poziva građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije bilo koje prirode", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023