Vesti
Politika

KP demantovala hapšenja u Severnoj Mitrovici, potvrđeno privođenje u Banjama

Kosovska policija demantovala je, kako je navela, "razne lažne informacije" da su sinoć hapsili građane na severu Mitrovice i "maltretirali" ih tokom vršenja policijskih dužnosti.
KP demantovala hapšenja u Severnoj Mitrovici, potvrđeno privođenje u Banjama
Patrola KP na severu Kosova (Foto Radio Kontakt Plus)

"Kroz ovu zvaničnu informaciju, demantujemo različite lažne informacije koje kruže da Kosovska policija, na severu Mitrovice, hapsi i maltretira građane u vršenju policijskih dužnosti. Kruženje ovih lažnih informacija ima za cilj dezinformisanje i stvaranje nesigurnosti među građanima", navodi se u sinoćnom saopštenju, bez detalja o tome kojih se konkretno informacija tiče njihov demanti.

"Pozivamo građane da ne nasedaju na ovakve netačne informacije", poručili su.

Sa druge strane, naveli su da je na jednom od kontrolnih punktova na severu Kosova granične policajce "u vršenju dužnosti sprečilo lice koje je bilo u alkoholisanom stanju", a koje je "sprovedeno" u policijsku stanicu.

Sinoć je bilo više navoda, posebno na društvenim mrežama, o tome da Specijalne jedinice KP-a pretresaju građane u Zubinom Potoku, ali i u severnoj Mitrovici kod Dudinog krša, kao i o tome da je u Mitrovici bilo privođenja, te da su se čuli pucnji u Zubinom Potoku.

Portal Kosovo onlajn, pozivajući se na neimenovane izvore i izjave građana, izvestio je da su "specijalne jedinice" građanima koje su zaustavljali kod Dudnig krša poručivali "Vidimo se za mesec dana", te da je veliki broj policajaca bio primetan i u Leposaviću.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak, na kojem se vide pripadnici Kosovske policije sa oklopnim vozilom, a uz opis da je "policija takozvanog Kosova hapsil Srbe u Zubinom Potoku uzvikujući ’Vidimo se za mesec dana’".

U najnovijem dvadesetčetvoročasovnom izveštaju Kosovske policije nema zabeleženih incidenata koji bi upućivali na sinoćne navode, dok jeste zabeležen slučaj "sprečavanje lica u vršenju službenih dužnosti", koji je policija i pomenula u sinoćnom saopštenju.

Slučaj je zabeležen u selu Banje, u 19.50.

"Osumnjičeni muškarac je uhapšen, jer se prvobitno nije zaustavio policijskim jedinicama, da bi potom stao. Nakon alkotestiranja, utvrđeno je da je osumnjičeni bio pod dejstvom alkohola sa 2,37 promila. U vezi sa slučajem, konsultovan je tužilac, čijom je odlukom osumnjičeni i priveden", navodi se u izveštaju, u kojem se precizira da se radi o slučaju Odeljenja granične policije.

Napad na službeno lice zabeležen je u regionu Kosovske policije Mitrovica jug, u 13.50. Priveden je državljanin Srbije nakon što je posle verbalnog spora i napao službeno lice. Međutim, odlukom tužioca privedeni je pušten.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022