Vesti
Politika

Kozarev: Da li su za Prištinu i posrednici iz EU nevernici?

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev upitao je Bajrama Gecaja "da li politički predstavnici Albanaca smatraju nevernicima i EU posrednike u dijalogu Beograda i Prištine, pošto su i njima potpisom 25. avgusta prošle godine obećali uspostavljanje ZSO i sprovođenje ostalih sporazuma". 
Kozarev: Da li su za Prištinu i posrednici iz EU nevernici?
Dušan Kozarev (Foto arhiva Kim)

Osuđujući današnji "politički nekorektan" govor savetnika kosovskog premijera Bajrama Gecaja, Kozarev je rekao da je to samo nova, primitivnija forma izgovora Prištine za nesprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO, kojom pokušavaju da prikriju činjenicu da su rokovi za sve radnje predviđene dogovorom o uspostavljanju ZSO, koje je kosovski premijer Isa Mustafa potpisao, odavno probijeni.

"Besa pre svega moralno načelo duboko ukorenjeno u albanskom narodu, kome su se kroz istoriju povinovali i pojedinci i cele porodice. Srpski narod i te kako dobro poznaje prave Albance, svoje komšije i prijatelje, kao časne i poštene ljude i domaćine, za koje je data reč izraz časti i neprikosnovenog poverenja", rekao je Kozarev Tanjugu.

Ocenio je, međutim, da za sadašnje albanske političke lidere na Kosovu to očigledno ne važi.

"Vera i verovanje je intimni deo svakog coveka, ali ono što bi trebalo svakog od nas da obeleži, posebno nas koji politički predstavljamo svoje narode, su pre svega karakter i poštenje, koji očito nekima manjkaju u velikoj meri", primećuje Kozarev.

On dodaje da, dok je Beograd ispunio sve preuzete obaveze, albanski politički lideri tvrdoglavo i zlonamerno odbijaju da sprovedu ono na šta su se svojim potpisom obavezali, omoguće formiranje ZSO i srpskom narodu dozvole stvaranje minimalnih uslova za opstanak i napredak u pokrajini čime, kaže, nastavljaju da urušavaju i obesmišljavaju proces normalizacije odnosa.

"Upostavljanje ZSO, kao najvažniji korak u dosadašnjem toku normalizacije odnosa i bez čega nema ni interesa Beograda za učešće u dijalogu, nije uzročno-posledično vezano ni za koje druge sporazume, čije sprovođenje, da nonsens bude veći, takođe opstuira Priština. I nikakvi novi uslovi van potpisanog sporazuma ne dolaze u obzir", naveo je Kozarev.

Gecaj je ranije danas poručio da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nevernik, koji je još jednom dokazao da ne poznaje Albance.Ostale vesti

Rašić: Nadam se da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru
Predsednik PDS-a Nenad Rašić, čiji je sin jedan od povređenih u tuči u Lapljem Selu, rekao je u intervjuu za RTV Kim da se nada da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru sedmorici mladića i da će oni biti oslobođeni.
  • 25.02.2021
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
  • 25.02.2021
CIK: Ponovno brojanje glasova na još 58 biračkih mesta
Centralna izborna komisija donela je preporuku o ponovnom prebrojavanju glasova na još 58 biračkih mesta, prenosi Koha.
  • 25.02.2021
Odbornici traže veće angažovanje u sprečavanju sukoba između učenika

Tuča učenika i studenata u Lapljem Selu i njihovo pritvaranje bile su teme i današnje sednice Skupštine Opštine Gračanica. Jedan od odbornika zatražio je veće prisustvo policije na mestima gde đaci čekaju autobus nakon zavšene nastave.

  • 25.02.2021
Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021