Vesti
Politika

Kozarev: Da li su za Prištinu i posrednici iz EU nevernici?

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev upitao je Bajrama Gecaja "da li politički predstavnici Albanaca smatraju nevernicima i EU posrednike u dijalogu Beograda i Prištine, pošto su i njima potpisom 25. avgusta prošle godine obećali uspostavljanje ZSO i sprovođenje ostalih sporazuma". 
Kozarev: Da li su za Prištinu i posrednici iz EU nevernici?
Dušan Kozarev (Foto arhiva Kim)

Osuđujući današnji "politički nekorektan" govor savetnika kosovskog premijera Bajrama Gecaja, Kozarev je rekao da je to samo nova, primitivnija forma izgovora Prištine za nesprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO, kojom pokušavaju da prikriju činjenicu da su rokovi za sve radnje predviđene dogovorom o uspostavljanju ZSO, koje je kosovski premijer Isa Mustafa potpisao, odavno probijeni.

"Besa pre svega moralno načelo duboko ukorenjeno u albanskom narodu, kome su se kroz istoriju povinovali i pojedinci i cele porodice. Srpski narod i te kako dobro poznaje prave Albance, svoje komšije i prijatelje, kao časne i poštene ljude i domaćine, za koje je data reč izraz časti i neprikosnovenog poverenja", rekao je Kozarev Tanjugu.

Ocenio je, međutim, da za sadašnje albanske političke lidere na Kosovu to očigledno ne važi.

"Vera i verovanje je intimni deo svakog coveka, ali ono što bi trebalo svakog od nas da obeleži, posebno nas koji politički predstavljamo svoje narode, su pre svega karakter i poštenje, koji očito nekima manjkaju u velikoj meri", primećuje Kozarev.

On dodaje da, dok je Beograd ispunio sve preuzete obaveze, albanski politički lideri tvrdoglavo i zlonamerno odbijaju da sprovedu ono na šta su se svojim potpisom obavezali, omoguće formiranje ZSO i srpskom narodu dozvole stvaranje minimalnih uslova za opstanak i napredak u pokrajini čime, kaže, nastavljaju da urušavaju i obesmišljavaju proces normalizacije odnosa.

"Upostavljanje ZSO, kao najvažniji korak u dosadašnjem toku normalizacije odnosa i bez čega nema ni interesa Beograda za učešće u dijalogu, nije uzročno-posledično vezano ni za koje druge sporazume, čije sprovođenje, da nonsens bude veći, takođe opstuira Priština. I nikakvi novi uslovi van potpisanog sporazuma ne dolaze u obzir", naveo je Kozarev.

Gecaj je ranije danas poručio da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nevernik, koji je još jednom dokazao da ne poznaje Albance.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020