Vesti
Politika

Kostić: Odluka o smeni pogrešna

Lider Građanske inicijative „Srpska“ Vladeta Kostić rekao je da je odluka da se smeni Aleksandar Jablanović pogrešna.
Kostić: Odluka o smeni pogrešna
Vladeta Kostić (Foto Kim)

Kostić je istakao da nije ispoštovana sama procedura smene, jer je u tom procesu preskočena jedna od najbitnijih institucija.

„Ovim je postavljena matrica da svaki ministar u vladi, bez obzira da li je Srbin ili Albanac, može zbog pritiska uličnih protesta da bude smenjen. Time vlada ne pokazuje svoju jačinu i samoodgovornost. Mislim da je odluka pogrešna, trebalo je da se drugačije reaguje“, kazao je Kostić.

On je dodao da je, sada već bivši ministar, Jablanović više puta uputio izvinjenje, ali da su uprkos tome protesti nastavljeni i da je vlada popustila pred pritiscima.

„Generalno, ako se pogleda period posle izbora, imali smo vakuum, odnosno političku nestabilnost na samom Kosovu. Mislim da ona ne potiče samo od izjave Jablanovića i nastupa Srba u Vladi“, kazao je Kostić.

Lider GI „Srpska“ je zaključio da je izvor nestabilnosti, pre svega, u velikom socijalnom nezadovoljstvu građana albanske nacionalnosti.

„Mi se nadamo da se to neće preliti na većinske srpske opštine, odnosno da Srbi, kao što se to dešavalo ranije ne postanu kolateralna šteta takvih nezadovoljstava. Koren svih protesta je socijalna nestabilnost i kriza koja je duboka na Kosovu“, naveo je Kostić.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020