Vesti
Politika

Kostić: Formiranje ZSO posle sastanka u Briselu

Predsednik Građanske inicijative "Srpska" Vladeta Kostić kaže da će srpske opštine na severu Kosova biti konstituisane posle sledeće runde dijaloga u Briselu.

Kostić: Formiranje ZSO posle sastanka u Briselu
Vladeta Kostić (Foto arhiva KIM)

Prema njegovim rečima, nakon konstituisanja opština sa srskom većinom novoizabrane lokalne vlasti trebalo bi odmah da počnu sa rešenjem problema građana u svojim sredinama.

Upitan kada će biti osnovana Zajednica srpskih opština (ZSO), Kostić je kazao da se čeka da u Briselu bude prihvaćen Statut ZSO bez koga ta institucija ne može da bude osnovana.

Upitan da li će predstavnici "Srpske" tamo gde nemaju većinu praviti koalicije i sa partijama kosovskih Albanaca, Kostić je rekao da je stav njegove izborne liste da su odbornici vlasnici mandata jer su ih građani birali po imenu i prezimenu.

"Za nas su odbornici prihvatljivi bez obzira na to iz koje političke opcije dolaze i koje su nacionalnosti. Mi ljude ne delimo po političkoj opciji kao ni po nacionalnoj pripadnosti. Mi ljude delimo na poštene i one druge. Na sposobne, uspešne i one druge. Smatramo da, ako su ti ljudi dobili taj broj glasova, da su pošteni, ugledni u svojim sredinama i da su zaslužili poverenje svojih glasača", kazao je Kostić.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021