Vesti
Politika

Kosovu od EU tri miliona evra za dijalog u Briselu

Direktorka Evropske komisije za Zapadni Balkan Đenoveva Ruiz Kalavera predala je ministarki za evrointegracije Mimozi Ahmetaj sporazum o IPA 2016 programu, kojim je predviđena i pomoć za “spovođenje dijaloga u Briselu”, koja iznosti 3 miliona evra.
Kosovu od EU tri miliona evra za dijalog u Briselu
Ruiz Kalavera i Mimoza Ahmetaj (Foto Kim)

U okviru svoje posete Ruiz Kalavera se, nakon sastanka sa premijerom Kosova Isom Mustafom, susrela sa ministarkom za evrontegracije Mimozom Ahmetaj.

Ahmetajeva se zahvalila Evropskoj uniji na pomoći, ističući da je EU u periodu od 2007. do 2013. pomogla Kosovo sa preko 600 miliona evra, dok će za period od 2014. do 2020. ta pomoć iznositi preko 645 miliona evra.

“Sva ova sredstva pomoćiće u reformama koje imaju za cilj da pomognu Kosovu da ispuni svoje obaveze u okviru procesa evrointegracija”, kazala je Ahmetaj.

“Danas sam primila finansijski sporazum za IPA 2016 program koji iznosi 45,5 miliona evra u vidu projekata EU koji će pomoći u ostvarivanju naših ciljeva u okviru SSP-a, odnosno u oblastima kao što su konkurentnost, podrška u poslovanju, obrazovanju i oblastima ljudskih prava. Imaćemo i finansijsku podršku za dijalog Beograda i Prištine”, kazala je Ahtemaj i istakla da ta pomoć iznosi 3 miliona evra.

Direktorka Evropske komisije za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Đenoveva Ruiz Kalavera kazala da je Kosovo nema vremena za gubljenje i da se pred njim nalazi dosta izazova.

“Niste sami u rešavanju ovih izazova, imate dosta partnera, našeg ambasadora na Kosovu, celokupno osoblje, ali i moje kolege u Briselu, tako da mi stojimo iza vas”, poručila je Ruiz Kalavera.

Ruiz Kalavera će se u okviru trodnevne posete Kosovu sastati sa ministrima, predstavnicima političkih partija, civilnog sektora i sa studentima.Ostale vesti

Hoti otputovao u Brisel, sutra sastanak sa Vučićem
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u Brisel na prvi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojim međunarodna zajednica nastoji da obnovi dijalog Beograda i Prištine.
  • 15.07.2020
Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020