Vesti
Politika

Kosovu 75 miliona evra za suzbijanje energetske krize

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljmi potpisali su sporazum o godišnjem IPA programu za 2023. godinu. Nakon ceremonije potpisivanja Bisljimi je rekao da će od ovog programa Kosovo dobiti 75 miliona evra koje će usmeriti ka energetici.

Kosovu 75 miliona evra za suzbijanje energetske krize
Tomaš Sunjog i Besnik Bisljimi na potpisivanju sporazuma o godišnjem IPA programu za 2023. godinu u Vladi Kosova (Foto Kim)

Besnik Bisljmi je na početku svog govora podsetio na godišnjicu rata u Ukrajni.

„Smatram da je veoma bitno da se danas sa bolom podsetimo svih žrtava ovog rata. Ukrajina još uvek nije priznala Kosovo, ali mi poznajemo vašu bol zato što smo se i mi, u nedavnoj istoriji, suočili sa istom takvom situacijom. Nadam se da će ubrzo Ukrajina biti slobodna i izražavamo našu solidarnost sa narodom Ukrajine“, kazao je on.

Finansijski sporazum o godišnjem IPA programu za 2023. godinu između Kosova i Evropske unije Bisljmi je ocenio kao „važan za put Kosova ka evropskim integracijama“.

„Ovaj sporazum će nam pomoći da prevaziđemo ekonomsku krizu. On danas stupa na snagu i mi ćemo odmah zatražiti isplatu 90 odsto predviđenih sredstava“, rekao je Bisljimi.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog je naveo da je ova pomoć samo  jedan deo od 500 miliona evra koju Evropska unija pruža partnerima sa Zapadnog Balkana.

“Razlog za ovu pomoć jeste ruska agresija na Ukrajinu. Ima godinu dana od kako je počeo rat i svi su to osetili u svojim životima: od negativnih trendova u energetici, hrani, do porasta cena. Sporazum koji je danas potpisan, posebno na godišnjicu rata, predstavlja energetski paket, finansijsku pomoć svim domaćinstvima da delotvornom opremom za grejanje smanje račune za električnu energiju. Na kraju, to pomaže preduzećima, tako što će dobiti solarnu opremu. Uspeli smo da za manje od tri meseca potpišemo ovaj sporazum i da implementiramo energetsku strategiju, da učinimo da energetski sistem na Kosovu postane postojan i održiv”, rekao je Sunjog.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je kazala da je posebnost ovog programa u tome što je usklađen sa prioritetima i potrebama Kosova.

„Računam na naše insitucionalne kapacitete za sprovođenje ovog programa. Zahvaljujem se Evropskoj komisiji što po prvi put imamo jedan takav program koji će se u potpunosti sprovoditi u domaćinstvima i institucijama. Ubeđena sam da će imati uspeha zato što je zasnovan na prethodnim iskustvima“, rekla je ona.

Ceo paket pomoći će biti isporučen u dva dela, pri čemu će se prvi i neposredni fokusirati na pružanje direktne podrške najugroženijim porodicama i preduzećima, a drugi deo cilja na tranziciju regiona prema čistoj energiji i smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Sunjog očekuje da Kosovo i Srbija prihvate evropski predlog

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi nije želeo da komentariše predstojeći sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji će biti održan 27. februara u Briselu. Rekao je da je “nepoštovanje” govoriti o drugim temama.

“Pitanje se otvara u ponedeljak u Briselu. Ovo je nepoštovanje prema celom poslu koji je urađen i celom program od kojeg korist imaju građani. Malo mi nedostojanstveno izgleda da odgovorim na pitanje koje ste postavili u vezi sa ponedeljkom. Kada budemo napravili konferenciju o sporazumu, onda ću odgovoriti na ta pitanja”, naveo je on.

Za razliku od Bislimija, Sunjog očekuje da Kosovo i Srbija prihvate evropski predlog i uključe se u razgovore o modalitetima primene sporazuma.

„Sve što treba da se kaže, rekao je moj kolega Lajčak. Očekujemo da obe strane prihvate evropski predlog i da se angažuju u razgovorima o tome kako da se to sprovede. Vrlo je jasno da smo verovali da je sporazum veoma važan za evropske integracije", rekao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak 27. februara. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku u Briselu prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023