Vesti
Politika

Kosovsko tužilaštvo pokrenulo istragu, Brovina žali zbog fotografije

Poslanica Demokratske partije Kosova Fljora Brovina saslušana je u specijalnom kosovskom tužilaštvu vezi sa fotografijom koju je pokazala u parlamentu, tvrdeći da je dokaz navodnog silovanja pripadnika srpskih snaga jedne Albanke tokom proteklih sukoba na KiM.
Kosovsko tužilaštvo pokrenulo istragu, Brovina žali zbog fotografije
Fljora Brovina (Foto RSE)

Brovina je u skupštini rekla da je ta žena kosovska Albanka i da su je silovale srpske snage, ali su onlajn mediji odmah posumnjali u autentičnost fotografije koju je poslanica DPK pokazala, navodeći da je "skinuta" sa pornografskog sajta i lako dostupna na internetu.

Navode medija Brovina je najpre negirala, tvrdeći da čak zna i identitet žene na fotografiji.

Međutim, posle saslušanja u tužilaštvu, Brovina je rekla da nije proverila autentičnost fotografije navodnog silovanja, dodavši da žali zbog toga.

Na pitanje da li je spremna da podnese ostavku na mesto poslanika, Brovina je istakla da "stoji na raspolaganju".

"Na raspolaganju sam u vezi sa svime što se dešava na Kosovu. U odnosu na slobodu i istinu o tragediji na Kosovu, ja sam beznačajna", navela je Brovina.

Dodala je da nije ugozila ničiju privatnost jer, kako tvrdi, nije govorila o imenima.

Predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je ranije povodom fotografije, da ako se manipuliše sa nečim u parlamentu, to lako može bezbednosnim mehanizmima da utvrdi Kosovska obaveštajna agencija.

Veselji je pozvao poslanike da ostanu usredsređeni na inicijativu za uspostavljanje međunarodnog tribunala za zločine Srba na Kosovu, preneli su kosovski mediji.

"Nisam u poziciji da govorim o nečemu o čemu nisam bio obavešten, da pretpostavljam da li je istina ili nije. Ali, jedna stvar je istinita i to nas drži živim i snažnim da tome ne okrenemo leđa. Srbija je počinila genocid. Srbija je počinila silovanja. Srbija je počinila ubistva", rekao je Veselji u kosovskoj Skupštini.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021