Vesti
Politika

Kosovsko tužilaštvo: Nije bilo sastanka sa Dolovac

Kosovsko tužilaštvo demantovalo je navode da je srpska republička javna tužiteljka, Zagorka Dolovac, razgovarala sa glavnim kosovskim tužiocem, Aleksandrom Ljumezijem, te da je tema tog razgovora bio i slučaj istrage ubistva Olivera Ivanovića.
Kosovsko tužilaštvo: Nije bilo sastanka sa Dolovac
Sastanak u Zagrebu (Foto Tužilaštvo Kosova)

List Danas prethodno je, pozivajući se na visoke diplomatske izvore sa Kosova, javio i da je ovom sastanku posredovao američki državni tužilac, Džef Sešns, da je sastanak održan u Prištini i „u četiri oka“.

Međutim, iz kosovskog tužilaštva objašnjavaju da je 24. maja održan okrugli sto regionalnog karaktera, ali u Zagrebu, a kojem su prisustvovali, kako se navodi, osim Sešna, i glavni tužioci i direktori policija iz regiona – Albanije, BiH, Hrvatske, sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Održana je, ističu, i večera koju je organizovao domaćin, te da su na večeri „za jednim stolom učestvovali svi glavni gosti“.

„Bilo je razgovora među učesnicima tom prilikom, ali ni u kom slučaju u formi i o temama kako su mediji izvestili,“ navodi se u saopštenju i dodaje:

„Američki advokat Džef Sešn nije posredovao ni jednom sastanku ove vrste i zaista sastanak, o kojem je izvešteno, nije se dogodio. Shodno tome, pošto takvog sastanka nije bilo, naravno nije bilo ni razgovora o bilo kom konkretnom pitanju. Dakle, vest da je navodno održan sastanak i da se navodno razgovaralo o ubistvu srpskog političara Ivanovića je neistinita.“Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023