Vesti
Politika

Kosovsko MSP: Uspostavili smo diplomatske odnose sa Istočnim Timorom

Predstavnici Kosova i Demokratske Republike Istočni Timor potpisali su juče sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) prema čijoj je evidenciji ova zemlja priznala Kosovo još pre skoro deset godina.
Kosovsko MSP: Uspostavili smo diplomatske odnose sa Istočnim Timorom
Priština (Foto arhiva Kim)

Sporazum je potpisan u Njujorku, u prostorijama Stalne misije Istočnog Timora pri UN-u.

U zajedničkom saopštenju se navodi da se diplomatski odnosi ostvaruju „u cilju jačanja saradnje između dve zemlje u različitim oblastima, kao što su politička, ekonomska, trgovinska, kulturna i druge oblasti od zajedničkog interesa, u skladu sa principima i normama Povelje UN-a i normama međunarodnog prava“.

Takođe se navodi da se uspostavljanje diplomatskih odnosa sa ovom ostrvskom zemljom u jugoistočnoj Aziji poklapa sa interesom obe strane za dalje jačanje međunarodnog mira i bezbednosti.

„Potpisivanjem diplomatskih odnosa između dve zemlje, Republika Kosovo nastavlja da jača svoj međunarodni subjektivitet“, naveli su iz kosovskog MSP.

Dodaju da je u vremenu „globalnih izazova i agresije sa kojom se demokratski svet suočava, jačanje diplomatske pozicije Kosova širom sveta od posebnog značaja“.

„Stoga će Kosovo nastaviti svoju posvećenost uspostavljanju diplomatskih odnosa sa drugim zemljama, ojačati bilateralne odnose od zajedničkog interesa“, naveli su iz MSP Kosova.

Demokratska Republika Istočni Timor je, prema evidenciji kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, bila devedeseta zemlja koja je priznala Kosovo još 20. septembra 2012. godine.

Potvrda o uspostavljanju diplomatskih odnosa stiže u istom danu kada je kosovska ministarka spoljnih poslova kazala da će 2022. godina biti „zanimljiva“ kada su u pitanju nova priznanja, te da je optimistična.

Gervala je na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade, danas nagovestila da je bilo novih inicijativa za priznanje nezavisnosti Kosova od strane više država, ali je odbila da kaže o kojim se zemljama radi, prenose prištinski mediji.

Istakla je i to da je Kosovo posvetilo posebnu pažnju članicama Evropske Unije koje nisu priznale Kosovo.

Radi se o pet država koje su članice Evropske Unije, a koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova a to su Grčka, Kipar, Slovačka, Rumunija i Španija.

Poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova bila je Izrael i to je učinila 1. februara prošle godine, a na osnovu Vašingtonskog sporazuma iz septembra 2020. kojim je dogovoreno uzajamno priznanje Kosova i Izraela.

Prema kosovskom MSP-u, Kosovo je do sada priznalo 117 zemalja, što, sa druge strane, demantuje zvanični Beograd navodeći da je u prethodnim godinama povučeno više od 10 priznanja, te da je broj onih koji su priznali Kosovo ispod sto.

Inače, u poslednjem periodu iz Prištine se sve češće šalju poruke o mogućim novim priznanjima nezavisnosti.

One su sve učestalije nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno pokretanja kampanje Prištine u sklopu koje se zahteva hitno članstvo Kosova u NATO-u i EU, kao i upravo to da Kosovo priznaju one članice Unije koje to nisu učinile do sada.

U jeku tih poruka, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je, pre dva dana još jednom poručio, da ukoliko se tako nešto dogodi, odnosno ukoliko Kosovo bude primljeno u neku međunarodnu organizaciju, da će Priština tog dana saznati listu zemalja koje su povukle priznanje.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023