Vesti
Politika

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova demantuje Dačića

Vest o povlačenju priznanja Kosova od strane Centralnoafričke Republike je propaganda srpska države, rekao je danas Jetljir Zuberaj, savetnik kosovskog ministra spoljnjih poslova Bedžeta Pacolija.
Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova demantuje Dačića
Zgrada Vlade Kosova (Foto arhiva Kim)

Nakon što je srpski šef diplomatije gostujući jutros u Jutarnjem programu RTS-s, saopštio da je zvanično primio notu Centralnoafričke Republike u kojoj se objašnjava da ova zemlja nije priznala Kosovo i da ova država neće zastupati poziciju koja je različita od međunarodnog prava i da će se zalagati za dijalog i podržavati suverenitet Srbije i vladavinu prava, reagovao je zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Zuberaj.

„Sasvim je nevažno šta kaže Dačić. Videli smo kako su u prošlosti prošle njegove prevare. U stalnom smo kontaktu sa svim zemljama koje su priznale Kosovo, ali i onima koje će na kraju sasvim sigurno priznati Kosovo. Dačićeva propaganda nema mnogo uticaja na razvoje u međunarodnoj areni“, navodi Zumberaj, prenosi Gazeta Expres.

Podsećamo, po uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije od najpre 10%, a potom i 100% kosovska vlada je tvrdila da je do ove odluke došla zbog „agresivne politike Srbije“ i lobiranja za povlačenje priznanja i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Tada su kosovski zvaničnici navodili da Kosovo odbija da daje Srbiji novac koji Srbija kasnije koristi za lobiranje protiv Kosova.

Nedugo zatim, kosovski premijer počeo je da šalje poruke da je uslov za ukidanje taksi priznanje Srbije od strane Kosova.

Dačić je jutros najavio i da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova ali da mesec-dva neće da objavljuje koja da „ne bi iritirao predstavnike međunarodne zajednice“.



Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020