Vesti
Politika

Kosovski zvaničnici izbegavaju UNMIK

Kosovska vlada i dalje igra na dve karte kad je reč o saradnji sa Misijom Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), piše prištinski list "Koha ditore".
Kosovski zvaničnici izbegavaju UNMIK
Sedište misije (Foto Unmik)

U tekstu se navodi da je stav čelnika kosovskih institucija da izbegavaju sastanke sa zvaničnicima UNMIK-a što je više moguće.

"Međutim, samo u februaru, šef UNMIK-a se sastao sa tri ministra kosovske vlade", navodi "Koha ditore", dodajući da Kancelarija UNMIK-a u Prištini poriče glasine da ta misija pokušava da promeni svoj mandat.

Lokalni eksperti za međunarodne odnose tvrde da je ideja o obnavljanju uloge UNMIK-a rezultat konstantne krize i nesposobnosti kosovskih institucija, konstatuje se u tekstu.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova je prošle godine pokušalo da dodeli UNMIK-u ulogu u skraćivanju procedura podnošenja zahteva za eventualno članstvo Kosova u Unesku, navodi prištinski list.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020