Vesti
Politika

Kosovski Ustavni sud odlučio da može da bude formirana nova vlada

Ustavni sud u Prištini odlučio je da nema potrebe za novim izborima na Kosovu i da je moguće formiranje nove vlade umesto razrešene Aljbina Kurtija. Odluka je objavljena na sajtu suda.
Kosovski Ustavni sud odlučio da može da bude formirana nova vlada
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Sudije ustavnog suda su takođe odlučile o roku za mandatara za formiranje vlade. Za odluku je glasalo sedam, dok su dvojica sudija bili protiv.

U presudi ustavnog suda navodi se da se većina izabranih predstavnika u skupštini, izjasnila se za formiranje nove vlade nakon što su izglasali nepoverenje vladi na dužnosti. Raspuštanje Skupštine od strane predsednika protiv volje narodnih predstavnika bilo bi proizvoljno i očigledno protivustavno. Naprotiv, predsednik je bio dužan da počne postupak za davanje mogućnosti formiranju nove vlade.

"U svim slučajevima kada je ostavka premijera, ili kada odgovarajuće mesto ostaje slobodno iz drugih razloga, rezultira padom vlade i kada je ostavka vlade rezultat uspešnog predloga o nepoverenju, pod uslovom da nakon ovog predloga nije sledilo raspuštanje skupštine, aktivira se stav 5. člana 95 ustava, koji predsednika obavezuje da odredi mandat novom kandidatu za premijera", obrazloženo je u presudi.

Tači dobio rundu protiv Kurtija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je nakon objavljivanja presude da je bio ubeđen da je postupio u skladu sa ustavom kada je mandat ponudio Demokratskom savezu Kosova, tj. njegovom potpredsedniku Avdulahu Hotiju.

„Pozdravljam odluku Ustavnog suda u vezi sa ocenom ustavnosti moje uredbe za mandat Avdulahu Hotiju, kandidatu za premijera. Uveren sam da je svaki korak koji sam preduzeo bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i drago mi je što je to potvrdio i Ustavni sud. Političke stranke i sve institucije moraju da pokažu političku zrelost, poštovanje i posvećenost zakonskom redu i institucijama Kosova. One moraju da poštuju, prihvate i sprovedu odluke konačnog organa za tumačenje Ustava i kompatibilnost zakona i drugih akata sa Ustavom", napisao je Tači.

Sjedinjene Države pozvale su sve institucije i političke stranke na Kosovu da prihvate odluku Ustavnog suda.

"Sjedinjene Države pozivaju sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju odluku i sve odluke Ustavnog suda Kosova. Molimo sve lidere da rade zajedno za nesmetanu tranziciju u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve građane Kosova ", navodi se u saopštenju Ambasada SAD u Prištini.

Mustafa: Odluka Ustavnog suda dokaz da pravda deluje; Hadžiu: Udarac na volju naroda

"DSK je uvek poštovala odluke ovog suda i doprineli smo ovoj instituciji da bude nezavisna i uživa potpuno poverenje. Odluka suda nije namenjena jednoj stranci i jednoj grupi, već ustavnom rešenju koje će se odnositi na sve nas, sada i u budućnosti. Na sledećoj vladi, na čelu s DSK je odgovornost da nosi demokratiju i pravdu koju deli Ustavni sud. Odluka Ustavnog suda je jasna. Moramo je svi poštovati i sprovesti ”, naveo je Mustafa u objavi na Fejsbuku.

V.d. ministarke pravde Aljbuljena Hadžiu ocenila je skandaloznom presudu Ustavnog suda u vezi s dekretom predsednika Hašima Tačija za mandatara nove vlade.

Ona je u kratkoj objavi na Fejsbuku navela da je odluka Ustavnog suda udarac na volju naroda.

„Ustavni sud izvršio je udarac na volju naroda! Skandalozna odluka“, navela je Hadžiu, inače iz Pokreta Samoopredeljenje.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020