Vesti
Politika

Kosovski parlament danas o Specijalnom sudu

Pred poslanicima Skupštine Kosova danas će se naći odluka o usvajanju amandmana na izmenu Ustava koja je neophodana za osnivanje Secijalnog suda za ratne zločine bivše OVK.

Kosovski parlament danas o Specijalnom sudu
Skupština Kosova (Foto Kim)

Kako je najavljeno iz kosovskog parlamenta, sednica bi trebalo da počne u 10 sati.

Ovo je drugi put kako će poslanici glasati za predlog izmene ustava. Na prvoj raspravi koja je održana 26. juna, amandman 24 nije dobio većinu glasova poslanika. Tada je izostala podrška i pojedinih poslanika vladajuće DPK.

Ovoga puta, poslanici DPK su obećali da će glasati za. Podršku ovom predlogu daće i poslanici "Srpske liste", a očekuje se da će za glasati i poslanici Mustafine DSK.

Poslanici opozicije su više puta izrazili neslaganje sa ovim predlogom. Na poslednjoj sednici šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bijupi predložila je da se na današnjoj sednici usvaji rezolucija o navodnom genocidu Srbije prema kosovskim Albancima.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023