Vesti
Politika

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Koosovski ministri u poseti jugu Srbije (Foto Anadolija)

Kosovske ministre je prvi primio predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, sa kojim je razgovarano o položaju Albanaca u Preševskoj dolini i mogućnostima da im se pruži podrška, saopšteno je iz Ministarstva pravde Kosova.
 
Arifi je tom prilikom izjavio da je potrebno učešće predstavnika Preševske doline na sastancima Vlada Kosova i Albanije, radi sinhronizacije politika, a posebno uključivanje u proces dijaloga, jer bi sporazum postignut između Kosova i Srbije bio nestabilan bez njih.
 
Ministar Selimi je rekao da Kosovo ostaje posvećeno da pomogne i pruži besrezervnu saradnju kako bi se učinilo najbolje za Albance te oblasti.
 
"Kao ministar pravde, u moje ime i u ime Vlade Kosova, uveravam vas da ćemo i dalje imati posvećen pristup i nastaviti saradnju kako sa političkog aspekta, tako i u sferi ekonomije i kulture u cilju poboljšanja i unapređenja položaja Albanaca Preševske doline", kazao je Selimi.
 
Ministarka Haradinaj-Stublla je rekla da treba zaustaviti diskriminatorsko, selektivno i namerno brisanje Albanaca Preševske doline iz civilnih registara, kao zdravstvenu i ljudsku nepažnju službenog Beograda prema Albancima sa tog područja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova.
 
"Republika Kosovo biće posvećena rešavanju ovih pitanja na najvišim međunarodnim nivoima", rekla je ona.
 
Kosovska delegacija je boravila i u opštini Bujanovac, gde kao i u Preševu živi većinsko albansko stanovništvo.
 
Deo kosovske delegacije je bio i izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka, pošto su mnoga preduzeća iz Preševske doline njihovi članovi.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020