Vesti
Politika

Kosovski ministar zdravlja podneo ostavku

Minitar zdravlja Kosova Arben Vitia podneo je ostavku na tu funkciju, jer kao kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika Prištine na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar, započinje izbornu kampanju.
Kosovski ministar zdravlja podneo ostavku
Arben Vitia (Foto Ministarstvo zdravlja Kosova)

Vitia je pozvao sve političke subjekte da u kampanji poštuju propisane mere u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Na Kosovu su u poslednja 24 sata preminule dve osobe od posledica koronavirusa. U istom periodu testirano je 4320 uzoraka, a registrovana su 42 nova slučaja inficiranih.

Arben Vitia je rekao na konferenciji za novinare da Kosovo ima najmanji broj inficiranih u regionu i da se Kosovo u poslednje vreme uspešno bori protiv epidemije. On je istakao da Kosovo zauzima visoko mesto u regionu i Evropi kada je u pitanju suzbijanje širenja koronavirua.

"Kosovo poslednjih dana ima najniži broj inficiranih u regionu. Danas smo i među pet zemalja u Evropi sa najmanje novih slučajeva kovida-19. Iako imamo stabilnu situaciju, bili smo prvi po broju testiranja i od 12. avgusta se krećemo u tom smeru", rekao je Vitia.

On je naglasio i da Kosovo uspešno sprovodi proces vakcinacije protiv koronavirusa. Na Kosovu je do sada vakcinisano nešto više od milion i 320 hiljada građana.

„Samo u poslednja dva meseca smo dali preko 900.000 doza antikovid vakcina i to je više od proseka zemalja Evropske Unije. U julu smo bili poslednja zemlja u regionu sa procentom vakcinisanih, a danas smo drugi u regionu. Procentom vakcinisanih Kosovo ostavlja iza sebe ne samo zemlje Zapadnog Balkana, nego i zemlje Evropske unije. Septembar je prošao sa oko 800.000 vakcinisanih sa jednom dozom“, zaključio je Vitia.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022