Vesti
Politika

Kosovski ministar: Uništićemo 1.000 PCR testova iz Srbije

Hiljadu testova za utvrđivanje inficiranosti koronavirusom, koje je Srbija donirala Kosovu u aprilu prošle godine, biće uskoro uništeno, saopštio je kosovski ministar zdravlja Arben Vitija na današnjoj sednici kosovskog parlamenta o 100 dana Kurtijeve vlade.
Kosovski ministar: Uništićemo 1.000 PCR testova iz Srbije
Ilustracija (Foto istock)

„Biće tretirani kao svi lekovi kojima je istekao rok. Oni će biti uništeni čim pre“, rekao je Vitija.

Vitija je ovo kazao odgovarajući na pitanje poslanika PDK-a Bekima Hadžiua o tome šta se dogodilo sa 1.000 testova koji su bili donacija Srbije.

Ovaj poslanik je kazao da se time Srbija predstavila kao humana država, dok će istovremeno Kosovo „platiti za njihovo uništenje“.

Vitia je naveo da kao i ostali laboratorijski materijal, i ovi testovi su uskladišteni, prema podacima Kosovskog instituta za javno zdravlje.

„I kao što ste kazali, oni nisu nikada iskorišćeni. Zbog isteka roka, tretiraćemo ih kao i svaki mikrobiološki materijal kojem je rok istekao, prema procedurama odeljenja za mikrobiologiju na Nacionalnom institutu za javno zdravlje. Broj ovih testova nije velik, što znači da će oni biti uništeni čim pre, zajedno sa ostalim ostacima u laboratoriji“, naveo je Vitia.

Istovremeno je kazao da su donacije iz Srbije stizale u milionima i milionima tokom drugih vlada i još uvek stižu.

U Prištinu je 17. aprila prošle godine stiglo 1.000 testova iz Beograda, u okviru saradnje regiona protiv kovida 19, potvrdio je tada za KoSSev portparol kosovskog Ministarstva zdravlja Faik Hoti. Sa druge strane, Kosovo je „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom“, naveli su iz ministarstva tada u odgovoru za ovaj portal.

I tada je vladu u Prištini predvodio Aljbin Kurti, odnosno Samoopredeljenje u saradnji sa LDK. Pošiljka je takođe i tom prilikom dovela do toga da se Kurtijeva vlada nađe na meti kritika kosovske opozicije i dela javnosti.

Tako su mu poslanici u Prištini postavljali i tada kritička pitanja, od kojih je jedno bilo da li je na pristiglim pošiljkama stajao natpis „Za Republiku Kosovo“ ili „Za Kosovo i Metohiju“, na šta je Kurti rekao da ne zna i uputio novinare da pitanje postave ministru zdravlja. Pokrenuta je i peticija da se pošiljka odbije. Zamenik predsednika udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj koji je sada optuženi u Hagu, zatražio je hitnu istragu parlamentarne komisije i tužilaštva i pozvao prištinski Institut za javno zdravlje da „baci u smeće testove“.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021