Vesti
Politika

Kosovski ministar odbrane ponovo putuje u SAD

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj danas će ponovo otputovati u Sjedinjene Američke Države kako bi učestvovao u obeležavanju 10 godina programa državnog partnerstva između Kosova i Ajove.
Kosovski ministar odbrane ponovo putuje u SAD
Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj (Foto Ministrstvo odbrane Kosova)

Mehaj će se sastati sa guvernerkom Ajove Kim Rejnolds, kao i senatorima i kongresmenima iz ove države.

„Danas krećem za SAD na jedan veoma poseban događaj. Ovog vikenda ćemo zajedno u De Mojnu proslaviti 10. godišnjicu programa državnog partnerstva između Kosova i države Ajove. Ovom prilikom ću se sastati se sa guvernerkom Ajove, gospođom Kim Rejndols, kao i sa senatorima i kongresmenima, predstavnicima Ajove“, rekao je on.

Mehaj je dodao da će biti organizovane svečane aktivnosti povodom obeležavanja ove godišnjice, koju Mehaj smatra "važnom za obe zemlje". On je naglasio da je partnerstvo između država najvažniji faktor za sve uspehe i dostignuća Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

„Poseta će se nastaviti učešćem u svečanim aktivnostima koje će biti organizovane povodom obeležavanja ovog veoma značajnog jubileja za obe zemlje. Naše međudržavno partnerstvo uopšte i između dve oružane formacije posebno, je najbolja priča i najvažniji faktor za sve dosadašnje uspehe i dostignuća KBS-a. Naše partnerstvo sa Ministarstvom odbrane SAD, vojskom SAD, Biroom nacionalne garde i Nacionalnom gardom Ajove će nastaviti i intenzivirati, uz doživotna partnerstva. Večno smo zahvalni državi Ajovi, svim njenim institucijama i celoj vojsci Nacionalne garde na velikom i nezamenljivom doprinosu u izgradnji, razvoju i unapređenju operativnih sposobnosti i kapaciteta KBS", naveo je on.

Podsetimo, kosovski ministar odbrane je polovinom oktobra boravio u Sjedinjenim Državama. Tom prilikom je više puta uputio poziv SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023