Vesti
Politika

Kosovski ministar kulture u poseti Preševu

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku boravi u zvaničnoj poseti Preševu gde se sastao sa gradonačelnicom Arditom Sinani.
Kosovski ministar kulture u poseti Preševu
Hajrula Čeku (Foto Kosovapost)

"Veoma sam srećan što kao nastavak napora Vlade Kosova da unapredi saradnju s Preševskom dolinom, doprinosimo i dimenziji kulturne saradnje. Razgovarali smo o zajedničkim pitanjima i imaćemo konkretne obaveze da povećamo kulturnu mobilnost, kulturnu saradnju između institucija i naravno da vidimo dimenziju saradnje u oblasti kulturnog nasleđa", rekao je Čeku, prenose kosovski mediji.

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani ocenila je da su posete kosovskih ministara inspirativne i ohrabrujuće.

"To je izuzetno ohrabrujuće, inspirativne su posete svakog ministarstva Vlade Republike Kosovo. Nedavno je pokazano izuzetno veliko interesovanje za podizanje svesti o položaju Albanaca Preševske doline od strane zvanične Prištine. Posebno je poseta Čekua učinila da se osećamo ponosnije i smognemo snage da sve ove procese nastavimo i napredujemo. Kultura i kulturno nasleđe su izvor otpora i mi sa ovim našim otporom i stalnom diskriminacijom koju vrši zvanični Beograd, čuvamo nasleđe i kulturu", rekla je Sinani.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023