Vesti
Politika

Kosovski ministar infrastrukture u Beogradu

Kosovski ministar infrastrukture Ljiburn Aljiu nalazi se u poseti Beogradu na Železničkom samitu Zapadnog Balkana 2021. Ovo je njegova prva zvanična poseta srpskoj prestonici u svojstvu ministra i nije bila unapred najavljena. 
Kosovski ministar infrastrukture u Beogradu
Sa Samita (Foto Printskrin Fonet)

Aljiu je u Beogradu danas potpisao sporazume sa ministrima pet zemalja Zapadnog Balkana o povezivanju regiona železnicom.

Kako se navodi, na skupu su učestvovali i komesar za proširenje EU Oliver Varheljii i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prema ranijim najavama, Evropska komisija planira da u ovoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira oko 20 milijardi evra.

EK je u zasebnom dokumentu predstavila projekte u koje namerava da ulaže do kraja mandata, odnosno do 2024. godine. Za te projekte je opredeljeno devet milijardi evra.

U deset investicionih sektora podeljena su ulaganja Evropske unije (EU) u saobraćajnice, energetiku, zaštitu životne sredine, mala i srednja preduzeća i digitalizaciju, a poseban program je namenjen i mladima.

Od 2020. godine, kako je pisala ranije RSE, planiraju se velika ulaganja u četiri velike saobraćajnice na trasi Istok-Zapad – autoputevi, železnice i plovni putevi, uključujući i završetak „autoputa mira“ između Niša i Prištine, iz Vašingtonskog sporazuma.

Tu je takođe i modernizacija jugoistočnog kraka na železničkom Koridoru 10 (od Mađarske, preko Zapadnog Balkana, do Bugarske, Grčke i dalje). Planira se završetak obilaznice oko Niša, modernizacija trase između Srbije i Hrvatske i unapređenje železničke veze sa Severnom Makedonijom; kao i ubrzanje radova na železničkom Koridoru 8 između Skoplja i granice sa Bugarskom, kako bi se bolje povezali Skoplje i Sofija; kompletna obnova na železničkoj trasi Beograd – Podgorica – crnogorska luka Bar, od granice sa Srbijom do mora. Planirana je i modernizacija drumske saobraćajnice na istoj trasi i izgradnja obilaznice oko Podgorice.

Planirana je modernizacija puta između dva glavna grada – Sarajeva i Podgorice i izgradnja puteva u Bosni i Hercegovini kako bi se bolje povezali sa susedima, te početak radova na železničkoj ruti koja povezuje Beograd sa Prištinom.

 Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022