Vesti
Politika

Kosovski ministar infrastrukture u Beogradu

Kosovski ministar infrastrukture Ljiburn Aljiu nalazi se u poseti Beogradu na Železničkom samitu Zapadnog Balkana 2021. Ovo je njegova prva zvanična poseta srpskoj prestonici u svojstvu ministra i nije bila unapred najavljena. 
Kosovski ministar infrastrukture u Beogradu
Sa Samita (Foto Printskrin Fonet)

Aljiu je u Beogradu danas potpisao sporazume sa ministrima pet zemalja Zapadnog Balkana o povezivanju regiona železnicom.

Kako se navodi, na skupu su učestvovali i komesar za proširenje EU Oliver Varheljii i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prema ranijim najavama, Evropska komisija planira da u ovoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira oko 20 milijardi evra.

EK je u zasebnom dokumentu predstavila projekte u koje namerava da ulaže do kraja mandata, odnosno do 2024. godine. Za te projekte je opredeljeno devet milijardi evra.

U deset investicionih sektora podeljena su ulaganja Evropske unije (EU) u saobraćajnice, energetiku, zaštitu životne sredine, mala i srednja preduzeća i digitalizaciju, a poseban program je namenjen i mladima.

Od 2020. godine, kako je pisala ranije RSE, planiraju se velika ulaganja u četiri velike saobraćajnice na trasi Istok-Zapad – autoputevi, železnice i plovni putevi, uključujući i završetak „autoputa mira“ između Niša i Prištine, iz Vašingtonskog sporazuma.

Tu je takođe i modernizacija jugoistočnog kraka na železničkom Koridoru 10 (od Mađarske, preko Zapadnog Balkana, do Bugarske, Grčke i dalje). Planira se završetak obilaznice oko Niša, modernizacija trase između Srbije i Hrvatske i unapređenje železničke veze sa Severnom Makedonijom; kao i ubrzanje radova na železničkom Koridoru 8 između Skoplja i granice sa Bugarskom, kako bi se bolje povezali Skoplje i Sofija; kompletna obnova na železničkoj trasi Beograd – Podgorica – crnogorska luka Bar, od granice sa Srbijom do mora. Planirana je i modernizacija drumske saobraćajnice na istoj trasi i izgradnja obilaznice oko Podgorice.

Planirana je modernizacija puta između dva glavna grada – Sarajeva i Podgorice i izgradnja puteva u Bosni i Hercegovini kako bi se bolje povezali sa susedima, te početak radova na železničkoj ruti koja povezuje Beograd sa Prištinom.

 Ostale vesti

Osmani na sastanku sa Boreljom i o privremenim tablicama
Tokom boravka u Njujorku predsednica Kosova Vjosa Osmani je na neformalnoj večeri sa šefom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom i predstavniciima država regiona, gorovila o trenutnoj situaciji na Kosovu, pominjući ispunjenje ugovora o registarskim tablicama.
  • 22.09.2021
Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021