Vesti
Politika

Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali alergijske reakcije kod službenika koji prebrojavaju glasove

Proces prebrojavanja glasova koji su pristigli iz Srbije počeo je jutros, ali je ubrzo obustavljen zbog „mirisa“ iz koverata, koji je navodno izazvao alergijske reakcije na koži lica i ruku osoba koje broje glasove, javlja prištinski Kallxo.
Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali alergijske reakcije kod službenika koji prebrojavaju glasove
Ilustracija (Foto Tanjug)

Kosovska policija i hitna služba stigli na lice mesta

Službenici CIK-a koji su navodno otrovani nepoznatom supstancom koja se nalazila u kovertama sa glasovima koji su stigli iz Srbije, upućeni su u prištinski KBC na lečenje.

Kosovska policija je u međuvremenu stigla u KBC i ne dozvoljava pristup inficiranim osobama.

Prema navodima posmatrača nevladine organizacije Germia, Špetima Šujakua, inficirane osobe su prebačene na infektivno odeljenje.

„Ja lično nisam imao problema, ali 6 radnika su, nakon što su postupili po uputstvima koje su dobili u porodičnom medicinskom centru, prebačeni na Odeljenje infektivnoh bolesti. I preostale radnike koji su bili na licu mesta sada pregledaju u urgentnom centru“, rekao je on, prenosi Koha.

S druge strane, nema zvanične potvrde o tome kako je došlo do toga da veći broj službenika CIK-a iskusi alergijsku reakciju tokom brojanja glasova.

Kako je za Kohu izjavio portparol Kosovske policije, Daut Hodža, policija je dobila informacije, ali nije iznosio dalje detalje o uzrocima, upućujući novinare na CIK i zdravstvene institucije.

Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali alergijske reakcije kod službenika koji prebrojavaju glasove

Glasovi raseljenih iz Srbije koji su dovezeni na Kosovo nekoliko dana izazivaju kontroverzu u kosovskoj javnosti. Najpre je prištinska Koha javila da je prevoz glasova na teritoriju Kosova, od glasača koji su se registrovali da na kosovskim izborima glasaju putem pošte, urađen u organizaciji MUP-a Srbije, te da se sumnja u određene manipulacije sa tim glasovima.

Tema glasova putem pošte koji su dovezeni na Kosovo, bila je juče tema i na sastanku CIK-a, ali kako su mediji javili, odluka u vezi sa ovim glasovima nije bila doneta.

Bez obzira na medijske izveštaje ovih dana, Gazeta Express je javila da jutros ipak počelo prebrojavanje oko 3.000 glasova glasača koji su se prijavili da putem pošte glasaju na kosovskim izborima, a koji su iz Srbije.

Ipak, prema najnovijim informacijama Gazete Express, preko 26 osoba koje prebrojavaju glasove su „otrovane“, zbog čega je proces prebrojavanja glasova obustavljen.

„Imamo oko 26 službenika koji su otrovani i imaju alergijske reakcije na rukama i licu. Alergijska reakcija se pojavila nakon što smo dobili jutros koverte. Imamo 5 kutija“, rekao je za Gazetu Express Besnik Bužala, iz Centra za usluge glasača.

Protiv prihvatanja glasova preko pošte pristiglih iz Srbije, pobunila se juče i nevladina organizacija Germin. Navode da, to što glasovi iz Srbije preko pošte stižu organizovano, predstavlja dupli standard u odnosu na glasove građana iz dijaspore koji individualno plaćaju poštarinu. Imali su i drugih tehničkih zamerki.

„Sve koverte su istih boja, istog oblika. Tako da postoje sumnje tu, zatim, činjenica da je sve te glasove na Kosovo dovezla jedna osoba, predstavlja dupli standard. S jedne strane, ne prihvataju se glasovi naših migranata koji su kasno stigli, a prihvatamo 3.700 glasova iz Srbije koji su stigli u petak i koji su u potpuno istim paketima i u istom formatu“, rekla je predstavnica ove nevladine organizacije, Liza Gaši, prenosi Indeksonline.

Srpska lista: U toku je krađa glasova srpskog naroda u cilju prekrajanja izborne volje

"Uz izgovor da koverte sa srpskim glasovima iz centralne Srbije imaju “čudan miris” albanski članovi komisije su naprasno počeli da se prenemažu kako su otrovani. U istoj prostoriji su se nalazili i srpski posmatrači koji nisu osetili nikakav miris niti imali bilo kakav zdravstveni problem" navodi se u saopštenju Srpske liste.

Napominju da su uz "primenu sile, i pored zahteva člana Srpske liste Stevana Veselinoća da ostane uz materijal, on i svi naši posmatrači su isterani, ne samo iz prostorije u kojoj se nalaze glasovi, već iz čitave zgrade".

U saopštenju dodaju da su "albanske političke partije, uz asistenticiju kosovske policije, Centralne izborne komisije i ostalih kosovskih institucija, prilikom koje je započeta krađa srpskih glasova u korist Rašića, Petrovića, Rade Trajković, Jablanovića i ostalih poslušnih Srba".

"Pred očima hiljada međunarodnih predstavnika, posmatrača izbornog procesa iz SAD, EU, Nemačke, Britanije i ostalih u toku je krađa glasova srpskog naroda u cilju prekrajanja izborne volje, a sa namerom da se u parlament u Prištini silom, uz krađu i kršenje svih zakona, ubace podobni Srbi, poslušnici Prištine", zaključeno je u saopštenju Srpske liste.

PKS: Odbacujemo izjave Srpske liste

Iz Partije kosovskih Srba, čiji se lider, Aleksandar Jablanović spominje u saopštenju Srpske liste kao jedna od osoba u čiju korist su navodno iscenirani današnji događaji u prostoriji gde su brojani glasovi iz Srbije, odbacuju tvrdnje Srpske liste.

Poručuju da u Prištini nemaju saveznike koji bi im pripisali glasove, a poručuju da, s druge strane imaju dokaze o „krađi glasova na izborima održanim 6. oktobra“ koje su dostavili relevantnim institucijama i stranim posmatrackim misijama.

„Podsećamo gospodu iz Srpske liste da su nama strane i nepoznate njihove kriminalne metode krađe glasova, zastrašivanja i ucenjivanja ljudi, kao i spaljivanje imovine političkih neistomišljenika“, navodi se u saopštenju PKS.

 Kancelarija za KiM: Priprema se manipulacija srpskim glasovima

"Upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da se priprema manipulacija srpskim glasovima, a sve sa namerom da se pošto-poto u prištinski parlament mimo volje našeg naroda ugura neki Кurtijev Srbin", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

"Bizarno je kakvim se trikovima Priština služi kako bi u ovoj šovinističkoj farsi srušila izborni rezulatat Srpske liste. Poručujemo svima koji misle da prekrajanje izborne volje srpskog naroda može ostati bez posledica da još jednom promisle, jer ovo fingiranje trovanja, koje podseća na događaj iz 1990. godine, jeste brutalni primer izrugivanja demokratiji i ljudskim pravima".
    
U saopštenju dodaju da "ne ulazeći u to da li su albanski članovi prištinske Centralne izborne komisije odglumili alergiju, ili su dobili "šovinijazu" usled psihosomatske reakcije na prisustvo predstavnika Srpske liste, upozoravamo političke aktere u Prištini i njihove savetnike da se ne igraju sa stabilnošću regiona". 

Iz Kancelarije za KiM kažu da će "o ovoj sramoti biti informisan čitav svet, i ako iko misli da ovo političko razbojništvo i mangupiranje može da prođe, grdno se vara".

 

 

Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020