Vesti
Politika

Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Priština (Foto arhiva Kim)

Ona je rekla da su odnosi Kosova i Albanije „više nego susedski“, ali i dodala da je taj nacrt statuta trebalo najpre da bude dostavljen Kosovu.

„Dokument kog je napisao gospodin Rama nije namenjen Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama već Kosovu. Ne treba nam spasitelj u vidu davanja nacrta statuta. Potrebna nam je razrada i vlasništvo nad principima, koji će biti u fokusu sa funkcionisanjem države, sa pravima zajednica na Kosovu i sa jasnoćom za budućnost naše zemlje“, navela je Kusari Ljilja.

Ona je dodala da su specifičnosti i okolnosti formiranja ZSO takve da „treba uzeti u obzir celokupnu istoriju ovog procesa“.

„Postoji stara izreka koja kaže ‘put do pakla je popločan dobrim namerama’. Zato ni ja ne vidim ovaj predlog van tog konteksta“, rekla je šefica poslanika Samoopredeljenja.

Hodžaj: Statut koji je predložio Rama treba da ima podršku Kosova

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Enver Hodžaj smatra da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama treba da ima podršku Kosova.

Funkcioner Demokratske partije Kosova (DPK) je ocenio da je predlog albanskog premijera „ispravan i pravedan korak“.

„Pozdravljam i veoma cenim doprinos premijera Rame i Albanije, koja je igrala ulogu u prošlosti i trebalo bi da igra ulogu danas, u prevazilaženju situacije na severu zemlje. ZSO nije izmišljotina premijera Rame, to je obaveza iz 2013. godine, za koju sam i ja tada rekao da treba da se sprovede. Inicijativa premijera Rame mora imati podršku Kosova“, naveo je Hodžaj.

On je ocenio da je dobro što je Albanija izašla sa takvim predlogom.

„Dobro je voditi dijalog, ne samo unutar Kosova, već i međualbanski dijalog o tome što se dešava na severu zemlje zato što smo, na kraju krajeva, dve albanske zemlje na Balkanu. Dobro je što imamo podršku iz Tirane i Skoplja“, rekao je Hodžaj i dodao da je postojanje Kosova „povezano sa američkim stavovima i podrškom“.

„Treba doprineti jačanju tih odnosa, a mi imamo takvu političku situaciju da premijer Aljbin Kurti ne veruje u dijalog zbog čega dolazi do nesklada između njegovih stavova i stavova naših partnera“, rekao je funkcioner DPK.

Demokratski savez Kosova: Samo Vlada Kosova nadležna za statut ZSO

Šef poslanika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši je kazao da je samo Vlada Kosova nadležna da predlaže statut Zajednice srpskih opština (ZSO).

Reagujući na izjavu premijera Albanije Edija Rame da je predlog nacrta Statuta ZSO dostavio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, Gaši je na Fejsbuku napisao da je Vlada Kosova nadležna i za odnose sa međunarodnim partnerima.

„Da budem jasan i precizan: Za predlog statuta Udruženja, kao i za upravljanje odnosima sa međunarodnim partnerima, nadležna je samo Vlada Kosova, niko drugi, nijedna vlada bilo koje druge zemlje“, napisao je Gaši.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je ranije tokom dana da je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu predao nacrt Statuta ZSO na kom je po njegovim rečima, radio „krem svetskog pravnog mišljenja“.

Rama je dodao da o sadržaju tog dokumenta nisu konsultovani ni premijer Kosova Aljbin Kurti niti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023