Vesti
Politika

"Kosovske stranke da se ujedine oko platforme za dijalog"

Prištinski politički analitičar Škeljezen Maljići ocenio je da političke stranke na Kosovu treba da se ujedine oko zajedničke platforme za dijalog sa Srbijom.
Škeljzen Malići (Foto Kim arhiva)

Osim toga, on je istakao da je 2019. godina, nakon što se pojasni pitanje dijaloga sa Beograda i počne podizanje optužnica na Specijalnom sudu za zločine OVK, vreme kada bi moglo doći do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Kosovo se nalazi u trenutku kada je neophodno što šire političko jedinstvo.

"Smatram da je dobro da lideri i politički subjekti izražavaju potrebu za izradu zajedničke platforme. Platforma Vlade je usredsređena na okončanje dijaloga i sada je još jednom odredila crvene linije koje se u dijalogu ne mogu preći", kazao je Maljići u interviju za portal gazetaexpress.com.

On smatra da je tačno da je potvrđen mandat predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da vodi dijalog ali da "kao nikada do sada neće imati slobodu prihvatanja kompromisa", pošto će se sporazum potvrđivati u Skupštini Kosova.

Analitičar je ocenio da u tom smislu vidi i predlog platforme predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, za kojeg je ocenio da je pragmatičniji i da se bavi isključivo pitanjima od nacionalnog interesa a ne o pitanjima od drugostepenog značaja.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021