Vesti
Politika

"Kosovske stranke da se ujedine oko platforme za dijalog"

Prištinski politički analitičar Škeljezen Maljići ocenio je da političke stranke na Kosovu treba da se ujedine oko zajedničke platforme za dijalog sa Srbijom.
Škeljzen Malići (Foto Kim arhiva)

Osim toga, on je istakao da je 2019. godina, nakon što se pojasni pitanje dijaloga sa Beograda i počne podizanje optužnica na Specijalnom sudu za zločine OVK, vreme kada bi moglo doći do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Kosovo se nalazi u trenutku kada je neophodno što šire političko jedinstvo.

"Smatram da je dobro da lideri i politički subjekti izražavaju potrebu za izradu zajedničke platforme. Platforma Vlade je usredsređena na okončanje dijaloga i sada je još jednom odredila crvene linije koje se u dijalogu ne mogu preći", kazao je Maljići u interviju za portal gazetaexpress.com.

On smatra da je tačno da je potvrđen mandat predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da vodi dijalog ali da "kao nikada do sada neće imati slobodu prihvatanja kompromisa", pošto će se sporazum potvrđivati u Skupštini Kosova.

Analitičar je ocenio da u tom smislu vidi i predlog platforme predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, za kojeg je ocenio da je pragmatičniji i da se bavi isključivo pitanjima od nacionalnog interesa a ne o pitanjima od drugostepenog značaja.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021