Vesti
Politika

Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima

Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Zid manastira Visoki Dečani (Foto Kim,2012)

U odgovoru ovih organizacija koje su deo ovog reagovanja, kaže se, da uvrštvavanje jednog od najvažnijih kosovskih spomenika na ovu listu, čije su vrednosti već prepoznate kao univerzalne vrednosti koje je UNESCO uvrstio na Svetsku listu kulturne baštine, „lažni je odraz stvarnosti na Kosovu sa tendencijom da našu životnu sredinu predstavi kao opasnu za bezbednost i dobrobit manastira Dečani“.

Pismo 40 organizacija civilnog društva u celosti:

„Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog uključivanja manastira Dečani na Listu „7 najugroženijih spomenika Evrope“ za 2021. od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturne baštine poznate kao EUROPA NOSTRA.

Smatramo da je uvrštavanje jednog od najvažnijih kosovskih spomenika na ovu listu, čije su vrednosti već prepoznate kao univerzalne vrednosti koje je UNESCO uvrstio na Svetsku listu kulturne baštine, lažni je odraz stvarnosti na Kosovu sa tendencijom da našu okolinu prikažemo kao opasnu za bezbednost i dobrobit manastira Dečani.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, izražavamo duboko ogorčenje prema organizaciji „Budućnost verskog nasleđa“, sekularnoj, ne-profitnoj organizaciji, registrovanoj u Belgiji, koja je na osnovu neistinitih i neproverenih podataka nominovala manastir Dečani na listu ‘7 najugroženijih spomenika u Evropi’.

Podaci predstavljeni u dokumentu o nominaciji uglavnom potiču iz izveštaja srpskih institucija za koje je već dokazano da zarad političke svrhe lažno predstavljaju stvarnost Kosova.

Zabrinjavajuće je to što se ocena ove nominacije od strane Savetodavnog odbora Europa Nostra, objavljena 10. decembra 2020., zasniva na ovim neproverenim i lažnim podacima.

Objavljeni dokument navodi da je manastir Dečani bio na meti pokušaja ISIS-a u 2016. godini koji se odnosi na incident sa grafitima napisanim u znak podrške ISIS-u na spoljnom zidu, ali čiji počinioci nikada nisu identifikovani. Lokalne i međunarodne bezbednosne institucije zasad nemaju informacije o prisustvu ekstremističke organizacije ISIS na Kosovu i bilo kakvoj izolovanoj aktivnosti ove organizacije u manastiru Dečani.

Suprotno tome, zvanični podaci pokazuju da je okolina manastira Dečan bezbedna i mirna i godinama nije zabeležen nijedan incident sa etničkim ili verskim motivima.

Dalje, obrazloženje za izbor manastira Dečani na listi ‘7 Spomenika najugroženijih u Evropi’ takođe se zasnivaju na takozvanom „riziku koji proizlazi iz plana Vlade Kosova za izgradnju“ takozvanog ‘međunarodnog autoputa’ koji povezuje opštinu Dečane sa opštinom Plav (Crna Gora ). Fondacija „Kulturno nasleđe bez granica“ Kosova je pismom upućenim 17. decembra 2020. godine obavestila Odbor Europa Nostra i Savetodavni odbor da su vlada Kosova i nadležni iz manastira Dečani već postigli dogovor da će se međunarodni put graditi izvan zaštićene zone. Zaštićen. Žalosno je što ova činjenica nije uzeta u obzir tokom ocenjivanja nominacije.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, takođe smo šokirani činjenicom da se u izjavi Savetodavnog odbora pitanje zaštite kulturnog nasleđa spominje u kontekstu takozvanih ‘razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine’. Ova rečenica dodatno jača naše uverenje da Europa Nostra služi Vladi Srbije koja ima za cilj da pitanje kulturnog nasleđa vrati za pregovarački sto, sa namerom da otvori podelu kulturne baštine sa statusom „eksteritorijalnosti“.
Uvereni smo da je ova tendencija suprotna kosovskim težnjama za multietničkim i demokratskim društvom.

Kulturno nasleđe na Kosovu zajedničko je nasleđe svih njegovih građana i svaki pokušaj da se to podeli opasno je i u suprotnosti je sa evropskim vrednostima.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, verujemo da bi uloga Europe Nostre trebalo da bude takva kako je opisano u osnivačkom dokumentu i smernicima (njihovog delovanja – prim.red.). Kao takva, Europa Nostra mora biti posvećena dobrobiti kosovskog kulturnog nasleđa kako bi ono bilo most pomirenja, deo našeg svakodnevnog društvenog, kulturnog i ekonomskog života i sa nesmetanim pristupom svih bez etničkih i verskih razlika.

Smatramo da bi takav postupak uvrštavanja spomenika trebalo da prođe kroz mnogo složeniji postupak, kao što je pregled relevantnih izveštaja ili dokumenata, terensko istraživanje i argumenti svih uključenih strana, posebno kada se nalaze u određenom političkom, ekonomskom ili kulturnom kontekstu.

To je jedini način da se dobije tačnija slika stvarnosti, pa zato mi, organizacije civilnog društva, zahtevamo da Europa Nostra preispita svoju odluku na osnovu podataka koji se lako mogu utvrditi na terenu.

Pozivamo Europa Nostra u posetu Kosovu kako bi se sastala sa svim zainteresovanim stranama i verifikovala sve podatke u skladu sa kriterijumima programa „7 najugroženijih spomenika u Evropi“, što bi Evropu Nostra učinilo verodostojnom i pouzdanom za sve. Dok se to ne uradi, mi, organizacije civilnog društva, i dalje smo zabrinuti zbog negativnih efekata odluke Europa Nostra, koja sama po sebi ima potencijal da potkopa proces izgradnje međusobnog poverenja između zajednica na Kosovu.

Spisak organizacija koje su podržale:

Admovere (Tranziciona pravda/obrazovanje/izgradnja mira)
AVOKO
BIRN Kosovo
CEL Kosova
CETPrizren
CIPOF/Childproof
Kulturno nasleđe bez granica – CHwB Kosova
Docomomo_Kosova
DokuFest
EC MA NDRYSHE
EcoZ
ETEA
Lumbardhi Foundation
17 Foundation
Fortresa
Forum za građansku inicijativu FIQ
Futja Ngjyrë
GERMIN
Gruaja Hyjnore
Grupa za pravne i političke studije (GLPS)
Kosovska inicijativa za stabilnost – IKS
Iniciativa për Histori Gojore
Internews Kosovo
Kino Armata
Kosovo fondacija za arhitekturu – KAF
Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj – Kosid
Kosovska fondacija civilnog društva – KCSF
Pokret FOL
Organizacija za povećanje kvaliteta obrazovanja – ORCA
Pishtarët
Multimedijalni centar
Centar za psihosocijalna i medijska istraživanja (QHPSM)
Aktivni građani
Rrjeti i Grave Qeliza
SHE-ERA
Asocijacija za međunarodne intelektualce u Dečanima
Syri i Vizionit
Teatri ODA
TOKA
ZANAOstale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021