Vesti
Politika

Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima

Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Zid manastira Visoki Dečani (Foto Kim,2012)

U odgovoru ovih organizacija koje su deo ovog reagovanja, kaže se, da uvrštvavanje jednog od najvažnijih kosovskih spomenika na ovu listu, čije su vrednosti već prepoznate kao univerzalne vrednosti koje je UNESCO uvrstio na Svetsku listu kulturne baštine, „lažni je odraz stvarnosti na Kosovu sa tendencijom da našu životnu sredinu predstavi kao opasnu za bezbednost i dobrobit manastira Dečani“.

Pismo 40 organizacija civilnog društva u celosti:

„Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog uključivanja manastira Dečani na Listu „7 najugroženijih spomenika Evrope“ za 2021. od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturne baštine poznate kao EUROPA NOSTRA.

Smatramo da je uvrštavanje jednog od najvažnijih kosovskih spomenika na ovu listu, čije su vrednosti već prepoznate kao univerzalne vrednosti koje je UNESCO uvrstio na Svetsku listu kulturne baštine, lažni je odraz stvarnosti na Kosovu sa tendencijom da našu okolinu prikažemo kao opasnu za bezbednost i dobrobit manastira Dečani.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, izražavamo duboko ogorčenje prema organizaciji „Budućnost verskog nasleđa“, sekularnoj, ne-profitnoj organizaciji, registrovanoj u Belgiji, koja je na osnovu neistinitih i neproverenih podataka nominovala manastir Dečani na listu ‘7 najugroženijih spomenika u Evropi’.

Podaci predstavljeni u dokumentu o nominaciji uglavnom potiču iz izveštaja srpskih institucija za koje je već dokazano da zarad političke svrhe lažno predstavljaju stvarnost Kosova.

Zabrinjavajuće je to što se ocena ove nominacije od strane Savetodavnog odbora Europa Nostra, objavljena 10. decembra 2020., zasniva na ovim neproverenim i lažnim podacima.

Objavljeni dokument navodi da je manastir Dečani bio na meti pokušaja ISIS-a u 2016. godini koji se odnosi na incident sa grafitima napisanim u znak podrške ISIS-u na spoljnom zidu, ali čiji počinioci nikada nisu identifikovani. Lokalne i međunarodne bezbednosne institucije zasad nemaju informacije o prisustvu ekstremističke organizacije ISIS na Kosovu i bilo kakvoj izolovanoj aktivnosti ove organizacije u manastiru Dečani.

Suprotno tome, zvanični podaci pokazuju da je okolina manastira Dečan bezbedna i mirna i godinama nije zabeležen nijedan incident sa etničkim ili verskim motivima.

Dalje, obrazloženje za izbor manastira Dečani na listi ‘7 Spomenika najugroženijih u Evropi’ takođe se zasnivaju na takozvanom „riziku koji proizlazi iz plana Vlade Kosova za izgradnju“ takozvanog ‘međunarodnog autoputa’ koji povezuje opštinu Dečane sa opštinom Plav (Crna Gora ). Fondacija „Kulturno nasleđe bez granica“ Kosova je pismom upućenim 17. decembra 2020. godine obavestila Odbor Europa Nostra i Savetodavni odbor da su vlada Kosova i nadležni iz manastira Dečani već postigli dogovor da će se međunarodni put graditi izvan zaštićene zone. Zaštićen. Žalosno je što ova činjenica nije uzeta u obzir tokom ocenjivanja nominacije.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, takođe smo šokirani činjenicom da se u izjavi Savetodavnog odbora pitanje zaštite kulturnog nasleđa spominje u kontekstu takozvanih ‘razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine’. Ova rečenica dodatno jača naše uverenje da Europa Nostra služi Vladi Srbije koja ima za cilj da pitanje kulturnog nasleđa vrati za pregovarački sto, sa namerom da otvori podelu kulturne baštine sa statusom „eksteritorijalnosti“.
Uvereni smo da je ova tendencija suprotna kosovskim težnjama za multietničkim i demokratskim društvom.

Kulturno nasleđe na Kosovu zajedničko je nasleđe svih njegovih građana i svaki pokušaj da se to podeli opasno je i u suprotnosti je sa evropskim vrednostima.

Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, verujemo da bi uloga Europe Nostre trebalo da bude takva kako je opisano u osnivačkom dokumentu i smernicima (njihovog delovanja – prim.red.). Kao takva, Europa Nostra mora biti posvećena dobrobiti kosovskog kulturnog nasleđa kako bi ono bilo most pomirenja, deo našeg svakodnevnog društvenog, kulturnog i ekonomskog života i sa nesmetanim pristupom svih bez etničkih i verskih razlika.

Smatramo da bi takav postupak uvrštavanja spomenika trebalo da prođe kroz mnogo složeniji postupak, kao što je pregled relevantnih izveštaja ili dokumenata, terensko istraživanje i argumenti svih uključenih strana, posebno kada se nalaze u određenom političkom, ekonomskom ili kulturnom kontekstu.

To je jedini način da se dobije tačnija slika stvarnosti, pa zato mi, organizacije civilnog društva, zahtevamo da Europa Nostra preispita svoju odluku na osnovu podataka koji se lako mogu utvrditi na terenu.

Pozivamo Europa Nostra u posetu Kosovu kako bi se sastala sa svim zainteresovanim stranama i verifikovala sve podatke u skladu sa kriterijumima programa „7 najugroženijih spomenika u Evropi“, što bi Evropu Nostra učinilo verodostojnom i pouzdanom za sve. Dok se to ne uradi, mi, organizacije civilnog društva, i dalje smo zabrinuti zbog negativnih efekata odluke Europa Nostra, koja sama po sebi ima potencijal da potkopa proces izgradnje međusobnog poverenja između zajednica na Kosovu.

Spisak organizacija koje su podržale:

Admovere (Tranziciona pravda/obrazovanje/izgradnja mira)
AVOKO
BIRN Kosovo
CEL Kosova
CETPrizren
CIPOF/Childproof
Kulturno nasleđe bez granica – CHwB Kosova
Docomomo_Kosova
DokuFest
EC MA NDRYSHE
EcoZ
ETEA
Lumbardhi Foundation
17 Foundation
Fortresa
Forum za građansku inicijativu FIQ
Futja Ngjyrë
GERMIN
Gruaja Hyjnore
Grupa za pravne i političke studije (GLPS)
Kosovska inicijativa za stabilnost – IKS
Iniciativa për Histori Gojore
Internews Kosovo
Kino Armata
Kosovo fondacija za arhitekturu – KAF
Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj – Kosid
Kosovska fondacija civilnog društva – KCSF
Pokret FOL
Organizacija za povećanje kvaliteta obrazovanja – ORCA
Pishtarët
Multimedijalni centar
Centar za psihosocijalna i medijska istraživanja (QHPSM)
Aktivni građani
Rrjeti i Grave Qeliza
SHE-ERA
Asocijacija za međunarodne intelektualce u Dečanima
Syri i Vizionit
Teatri ODA
TOKA
ZANAOstale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021