Vesti
Politika

Kosovske igre bez granica

Za napetu situaciju zbog odluke zvanične Prištine o preregistraciji vozila na RKS tablice na severu Kosova i izdavanje kosovskog ulazno-izlaznog dokumenta na administrativnim predlazima vlasnicima ličnih karata koje izdaje MUP Srbije, Rada Trajković i Nenad Radosvaljević smatraju podjednako odgovornim političke elite Srbije i Kosova.
Kosovske igre bez granica
Baner u severnom delu Mitrovice (Foto Radio Kontakt Plus)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković vidi opasnost u političkoj strategiji premijera Kurtija.

"Mislim da su od njegovog dolaska (na vlast) odnosi između Srba i Albanaca hladniji. On mora svoju politiku, posebno prema Srbima, da menja, ne samo radi njih, već i zbog svih građana Kosova i Metohije. Već od danas, sve planirane strane investicije, kao i finansijski sporazum koji je nedavno potpisan, biće dovedeni u pitanje jer niko neće da ulaže u nestabilno Kosovo", rekla je ona.

Trajkovićeva ističe da "međunarodna zajednica stalno napominje da Srbija treba da prepozna Kosovo i Metohiju kao entitet, ali da niko ne spominje obavezu Kurtija da prepozna interese kosovskih Srba".

"Kurti ne može u kontinuitetu da negira ustavnu odluku o Dečanima, ZSO, da umanjuje korišćenje srpskog jezika na KiM, da donosi odluke na prečac koje destabilizuju teritoriju za koju je on odgovoran. To je loše po oba entiteta, jer od jutros ni Albanci ne izlaze sa Kosova", kazala je ona i dodala da je Beograd u obavezi da ukloni paralelne strukture sa severa Kosova. Ona smatra da je "narod jako uplašen i nije mu stalo do rata".

Direktor RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević je ocenio trenutnu situaciju na severu Kosova kao igru bez granica predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji upravlja narodom na KiM i barikadama želi da prekrije sopstvene, ali i propuste pregovaračkog tima Srbije u okviru Briselskih pregovora.

"Još pre dva meseca kada je Kurti krenuo sa aktivnostima štetnim po Srbe, Vučić ništa nije preduzeo. On je čekao ovaj momenat kada je narod zaplašen sirenama koje se čuju, da pripremi odstupnicu za sebe, ne prihvatajući odgovornost za ovakav scenario", rekao je Radosavljević.

On smatra da će se aktuelni problem rešiti, uz tenzije koje će "potrajati još par dana". Međutim, naveo je da nam ostaje "srpski problem - da jedan čovek upravlja svim strukturama društva".

O eventualnoj eskalaciji situacije

Radosavljević isključuje mogućnost ponavljanja prošlogodišnjih nemira i tenzija zbog odluka u vezi sa registarskim tablicama.

"Samo odlganje ovog problema za mesec dana govori o tome da su lopte spuštene, kvazipatriotizam je pokazan u najboljem mogućem svetlu, barikade su postavljane kako bi se narodu bacila prašina u oči", rekao je on.

Radosavljević je stava da aktuelni predsednik Srbije ne sme da dozvoli sukob sa međunarodnim snagama koje kontrolišu administrativnu liniju koja deli Srbiju i Kosovo, pre svega zbog toga što čuva svoju poziciju na vlasti.

Rada Trajković je, sa druge strane, navela da ipak ima razloga za bojazan kada je u pitanu održivost mira na Kosovu.

"Po mom mišljenju, ukoliko Radoičić i njegovi ljudi po šumama Kopaonika, kao i jedan ekstremni deo pripadnika KPS-a, budu bez kontrole, onda je budućnost ove teritorija jako problematična", kazala je ona.

Trajkovićeva je ocenila je da su američka administracija, Žozep Borel i KFOR, u aktuelnim prilikama odigrali pozitivnu ulogu, za razliku od lidera iz Prištine i Beograda.

Srbi sa centralnog Kosova neće pred kamere

Ekipa RTV Kim je tokom dana pokušala da od stanovnika centralnog Kosovo na ulicama Gračanice i Lapljeg Sela sazna šta misle o situaciji na severu. Niko nije bio raspoložen da svoje mišljenje iznese javno.

Hoće li poslednji događaji na severu Kosova uticati na priliv investicija, na šta je upozorila Rada Trajković, ostaje da vidimo. Ono na šta će sigurno uticati je dalje iseljavanje i Srba i Albanaca.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022