Vesti
Politika

Kosovske igre bez granica

Za napetu situaciju zbog odluke zvanične Prištine o preregistraciji vozila na RKS tablice na severu Kosova i izdavanje kosovskog ulazno-izlaznog dokumenta na administrativnim predlazima vlasnicima ličnih karata koje izdaje MUP Srbije, Rada Trajković i Nenad Radosvaljević smatraju podjednako odgovornim političke elite Srbije i Kosova.
Kosovske igre bez granica
Baner u severnom delu Mitrovice (Foto Radio Kontakt Plus)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković vidi opasnost u političkoj strategiji premijera Kurtija.

"Mislim da su od njegovog dolaska (na vlast) odnosi između Srba i Albanaca hladniji. On mora svoju politiku, posebno prema Srbima, da menja, ne samo radi njih, već i zbog svih građana Kosova i Metohije. Već od danas, sve planirane strane investicije, kao i finansijski sporazum koji je nedavno potpisan, biće dovedeni u pitanje jer niko neće da ulaže u nestabilno Kosovo", rekla je ona.

Trajkovićeva ističe da "međunarodna zajednica stalno napominje da Srbija treba da prepozna Kosovo i Metohiju kao entitet, ali da niko ne spominje obavezu Kurtija da prepozna interese kosovskih Srba".

"Kurti ne može u kontinuitetu da negira ustavnu odluku o Dečanima, ZSO, da umanjuje korišćenje srpskog jezika na KiM, da donosi odluke na prečac koje destabilizuju teritoriju za koju je on odgovoran. To je loše po oba entiteta, jer od jutros ni Albanci ne izlaze sa Kosova", kazala je ona i dodala da je Beograd u obavezi da ukloni paralelne strukture sa severa Kosova. Ona smatra da je "narod jako uplašen i nije mu stalo do rata".

Direktor RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević je ocenio trenutnu situaciju na severu Kosova kao igru bez granica predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji upravlja narodom na KiM i barikadama želi da prekrije sopstvene, ali i propuste pregovaračkog tima Srbije u okviru Briselskih pregovora.

"Još pre dva meseca kada je Kurti krenuo sa aktivnostima štetnim po Srbe, Vučić ništa nije preduzeo. On je čekao ovaj momenat kada je narod zaplašen sirenama koje se čuju, da pripremi odstupnicu za sebe, ne prihvatajući odgovornost za ovakav scenario", rekao je Radosavljević.

On smatra da će se aktuelni problem rešiti, uz tenzije koje će "potrajati još par dana". Međutim, naveo je da nam ostaje "srpski problem - da jedan čovek upravlja svim strukturama društva".

O eventualnoj eskalaciji situacije

Radosavljević isključuje mogućnost ponavljanja prošlogodišnjih nemira i tenzija zbog odluka u vezi sa registarskim tablicama.

"Samo odlganje ovog problema za mesec dana govori o tome da su lopte spuštene, kvazipatriotizam je pokazan u najboljem mogućem svetlu, barikade su postavljane kako bi se narodu bacila prašina u oči", rekao je on.

Radosavljević je stava da aktuelni predsednik Srbije ne sme da dozvoli sukob sa međunarodnim snagama koje kontrolišu administrativnu liniju koja deli Srbiju i Kosovo, pre svega zbog toga što čuva svoju poziciju na vlasti.

Rada Trajković je, sa druge strane, navela da ipak ima razloga za bojazan kada je u pitanu održivost mira na Kosovu.

"Po mom mišljenju, ukoliko Radoičić i njegovi ljudi po šumama Kopaonika, kao i jedan ekstremni deo pripadnika KPS-a, budu bez kontrole, onda je budućnost ove teritorija jako problematična", kazala je ona.

Trajkovićeva je ocenila je da su američka administracija, Žozep Borel i KFOR, u aktuelnim prilikama odigrali pozitivnu ulogu, za razliku od lidera iz Prištine i Beograda.

Srbi sa centralnog Kosova neće pred kamere

Ekipa RTV Kim je tokom dana pokušala da od stanovnika centralnog Kosovo na ulicama Gračanice i Lapljeg Sela sazna šta misle o situaciji na severu. Niko nije bio raspoložen da svoje mišljenje iznese javno.

Hoće li poslednji događaji na severu Kosova uticati na priliv investicija, na šta je upozorila Rada Trajković, ostaje da vidimo. Ono na šta će sigurno uticati je dalje iseljavanje i Srba i Albanaca.Ostale vesti

CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022