Vesti
Politika

Kosovska vlada uvela policijski čas

Kosovska vlada odlučila je da od sutra (utorak) ograniči kretanje građana kao meru zaštite od koronavirusa i to od 10:00 do 16:00 časova tokom dana i od 20:00 uveče do 06:00 izjutra.
Kosovska vlada uvela policijski čas
Vlada Kosova (Foto Kim)

Na elektronskoj sednici održanoj noćas, vlada je odlučila da se zabrana kretanja odnosi na privatna vozila od 24. marta.

Zabrana ne važi za vozila za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju proizvoda široke potrošnje i za usluge i aktivnosti u vezi sa pandemijom.

Radi se o najrigoroznijim merama vlade do sada.

Tači: Odluka Vlade protivustavna

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je na vanrednoj konferenciji za medije, da je odluka vlade da ograniči kretanje građana, protivustavna.

„Premijer Kurti i njegova vlada, večeras su grubo prekršili Ustav Republike Kosovo. To je protiv zakona i ustava. Odluka o ograničavanju kretanja, predstavlja kršenje ustavom zagarantovanih prava građana “, rekao je Hašim Tači na vanrednoj konferenciji za medije, dodavši:

„Odluka o ograničavanju slobodnog kretanja građana predstavlja odstupanje od ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Kosova. Prava i slobode građana mogu se ograničiti samo ukoliko Skupština Kosova proglasi vanredno stanje“.

Tači je takođe rekao da građani nisu dužni da poštuju ovu odluku i pozvao policiju da takođe ne sprovode večerašnju odluku vlade, jer je to krivično delo.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020