Vesti
Politika

Kosovska vlada uvela policijski čas

Kosovska vlada odlučila je da od sutra (utorak) ograniči kretanje građana kao meru zaštite od koronavirusa i to od 10:00 do 16:00 časova tokom dana i od 20:00 uveče do 06:00 izjutra.
Kosovska vlada uvela policijski čas
Vlada Kosova (Foto Kim)

Na elektronskoj sednici održanoj noćas, vlada je odlučila da se zabrana kretanja odnosi na privatna vozila od 24. marta.

Zabrana ne važi za vozila za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju proizvoda široke potrošnje i za usluge i aktivnosti u vezi sa pandemijom.

Radi se o najrigoroznijim merama vlade do sada.

Tači: Odluka Vlade protivustavna

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je na vanrednoj konferenciji za medije, da je odluka vlade da ograniči kretanje građana, protivustavna.

„Premijer Kurti i njegova vlada, večeras su grubo prekršili Ustav Republike Kosovo. To je protiv zakona i ustava. Odluka o ograničavanju kretanja, predstavlja kršenje ustavom zagarantovanih prava građana “, rekao je Hašim Tači na vanrednoj konferenciji za medije, dodavši:

„Odluka o ograničavanju slobodnog kretanja građana predstavlja odstupanje od ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Kosova. Prava i slobode građana mogu se ograničiti samo ukoliko Skupština Kosova proglasi vanredno stanje“.

Tači je takođe rekao da građani nisu dužni da poštuju ovu odluku i pozvao policiju da takođe ne sprovode večerašnju odluku vlade, jer je to krivično delo.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020