Vesti
Politika

Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji

Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Vlada Kosova (Foto Kim)

Među sankcijama koje je Kosovo danas uvelo Rusiji su zamrzavanje imovine, sankcionisanje pojedinaca, zabrana putovanja, kao i zabrana transporta robe na Kosovo.

Takođe, ministri u kosovskoj vladi su se složili da se sankcije uvedu i ruskoj Vagner grupi – neinkorporisanom vojnom subjektu sa sedištem u Rusiji.

„Aktivnosti ovog entiteta su u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, kazao je potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi.

Osim Rusiji, Kosovo je danas po prvi put uvelo sankcije i Belorusiji.

Prvi set sankcija koje je Rusiji uvela kosovska vlada bile su 25. februara, odnosno dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Sankcije Kosova su tada bile usaglašene sa svim sankcijama koje su protiv Ruske Federacije uveli Savet Evrope i Sjedinjene Američke Države.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022