Vesti
Politika

Kosovska vlada usvojila uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata

Kosovska vlada usvojila je administrativno uputstvo za regulisanje cena naftnih derivata.
Kosovska vlada usvojila uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata
Ilustracija (Foto Nova S)

"Sa primarnom svrhom zaštite potrošača, kao i zaštite konkurencije, nakon razmatranja, usvojeno je Administrativno uputstvo za regulisanje cena naftnih derivata i obnovljivih goriva i druge mere zaštite", stoji u saopštenju kosovske vlade.

Ostali detalji u vezi sa uputstvom odnosno šta ono podrazumeva, za sada, nisu saopšteni.

Telvizija Kljan, sa druge strane, prenela je da je predsednik "Udruženja naftaša Kosova" Fadilj Berjani rekao da još nisu dobili odluku vlade.

„Nismo održali sastanak sa predstavnicima kompanija koje trguju naftom na Kosovu i ne možemo da govorimo o tome“, rekao je Berjani u odgovoru za TV Kljan.

Početkom meseca, ovo udruženje obratilo se kosovskom premijeru pismom sa više zahteva, reagujući na nacrt odluke vlade za utvrđivanje cene nafte.

Tražili su između ostalog da se minimalne marže odrede na osnovu sadašnjeg nivoa cena: veleprodaja 3%; maloprodaja 12%, naveli su kao primer zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate, te su takođe tražili da se "nastavi slobodna tržišna ekonomija".

Upozorili su da moraju da zaštite svoje firme, kao i da ukoliko se ne ispoštuju njihovi zahtevi da će zatvoriti benzinske stanice.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022