Vesti
Politika

Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu

Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Sednica Vlade Kosova (Foto Kim arhiva)

Značenje prvog usvojenog sporazuma (o slobodnom kretanju za Zapadni Balkan samo uz ličnu kartu), objasnio je na sednici kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Kroz ovaj sporazum građani će moći slobodno da se kreću koristeći samo svoje lične karte, a stupanjem na snagu građani Kosova i Bosne i Hercegovine moći će se slobodno kretati“, rekao je Kurti.

Sporazum koji je takođe usvojila vlada u Prištini je i o priznavanju stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Takođe usvojen je sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu, što je takođe potpisano u okviru Berlinskog samita.

U nastavku sednice Vlada je odobrila inicijativu za zaključivanje sporazuma o transferu osuđenih lica i sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći u predmetima građana između Kosova i Hrvatske.

Predlog za prvu inicijativu pred ministrima je dala ministarka pravosuđa Aljbuljena Hadžiju.

„Cilj ovog sporazuma je jačanje odnosa dve zemlje, kao i uspostavljanje pravde i socijalna rehabilitacija osuđenih lica. Sporazumom su definisana i proceduralna pravila od zahteva do sprovođenja odluke“, objasnila je ona.

Kada je u pitanju sporazum o uzajamnoj pravnoj saradnji i to za predmete građana, Hadžiju kaže da se on tiče porodičnih, imovinskopravnih i ostalih odnosa.

„Svrha ovog sporazuma je jačanje saradnje u oblasti građanskog prava. Ovaj sporazum se odnosi na građanske, porodične, radne odnose, imovinskopravne i druge građanskopravne odnose lica. Stranke ovim sporazumom garantuju prava svojih građana drugoj strani“, poručila je ona.

Sednica kosovske vlade počela je minutom ćutanja u čast žrtvama razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Kurti je u svoje ime i u ime vlade izrazio iskreno saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ovoj nesreći, a povređenima je poželeo brz oporavak.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023