Vesti
Politika

Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma

Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

List Koha ditore objavio je plan vlade u Prištini za sprovođenja svih 16 tačaka, a koje se bave pitanjima od Gazivoda do odnosa sa Izraelom, prenosi Kosovo onlajn.

"U prvim tačkama navedene su akcije vezane za izgradnju auto-puteva i železnica koje povezuju Beograd i Prištinu. Predviđeno je da se projekti realizuju uglavnom putem zajmova", navodi Koha.

U petoj tački preuzima se obaveza prema kojoj će Priština učestvovati u aktivnostima "mini-Šengena", uključujući sledeći sastanak lidera.

Sedma tačka bavi se najosetljivijim pitanjem sporazuma, oko koje ima najviše sporenja na Kosovu, na jezero Gazivode.

"Kancelarija premijera i ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine pružaju neophodnu saradnju američkom ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za studiju izvodljivosti", navodi se u planu.

Kako se dodaje, radna grupa će se usredsrediti na utvrđivanje postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda, istraživanje mogućnosti za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciju vodosnabdevanja, omogućavanje upotrebe u druge svrhe (npr. navodnjavanje, za piće), "obezbeđivanje da svaka preporuka ili predlog u studiji ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode".

Dodatna zaštita SPC

Plan otkriva da Vašingtonski sporazum predviđa i izmenu Zakona o verskoj slobodi, kako bi se "sprovela posvećenost kosovskog premijera Avdulaha Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske pravoslavne crkve".

Predviđeno je preduzimanje akcija i kada se radi o primeni jednogodišnjeg moratorijuma kojim Kosovo neće podnositi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Ministarstvo spoljnih poslova izdaće cirkularno pismo za sve institucije, da povuku sve prijave i u kojem se navodi da se u periodu od godinu dana Kosovo neće prijavljivati za članstvo u međunarodnim organizacijama", stoji u planu koji prenosi Koha.Ostale vesti

Hoti se usprotivio odluci da se Vučiću zabrani ulazak na Kosovo
Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da samo premijer može da iznosi zvanične stavove.
  • 26.11.2020
Lajčak upozorava Prištinu zbog zabrane poseta zvaničnika iz Beograda
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.
  • 26.11.2020
Kosnet: Podrška za brzo napredovanje u primeni Vašingtonskog sporazuma
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ambasada i njeni partneri podržavaju ubrzano sprovođenje sporazuma postignutog u Vašingtonu.
  • 26.11.2020
Haradinaj-Stubla: Prvo izvinjenje za genocid, pa onda Vučićeva poseta Kosovu
Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla, poručila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da poseti Kosovo, "sve dok se ne izvini za genocid počinjen nad narodom Kosova". Reagovao Petar Petković i naveo da je Meljiza Haradinaj akter destabilizacije.
  • 25.11.2020
Suroi: Izbori na Kosovu u naredna tri meseca
Više se ne diskutuje o tome da li će biti izbora na Kosovu, već kada će oni u naredna tri meseca biti održani, smatra publicista Veton Suroi.
  • 25.11.2020
Sporazum: Suočavanje sa prošlošću
Tema novog "Sporazuma" je suočavanje sa prošlošću u svetlu nestalih i raseljenih lica, ali i potvrđenih optužnica Specijalizovanih veća u Hagu protiv nekih od vođa bivše OVK.
  • 25.11.2020