Vesti
Politika

Kosovska vlada preispituje ugovore o lobiranju

Sadašnja kosovska vlada preispituje milionske ugovore o lobiranju Ministarstva za evropske integracije kojim je upravljala Durata Hodža.
Kosovska vlada preispituje ugovore o lobiranju
Vlada Kosova (Foto Kim)

Ministarstvo za integracije potpisalo je tri ugovora o lobiranju tokom 2019. godine, prenosi KTV.

U martu prošle godine, ministarka Durata Hodža potpisala je ugovor sa francuskom kompanijom Majorele Pr & Event kako bi svakog meseca istraživali šta francuski mediji pišu o Kosovu.

Vrednost šestomesečnog ugovora je 168.000 evra ili 28.000 evra mesečno.

Ovaj ugovor nosi potpis generalnog sekretara i šefa nabavke ovog ministarstva.

Zamenik sadašnjeg ministra za integracije, Tauljant Krieziu kaže da se istražuju svi ugovori za koje se sumnja da ne podležu zakonskim procedurama.

Drugi ugovor potpisan je u julu 2019. godine sa američkom kompanijom “Madison Global Strategies” u vrednosti od 152.000 evra.

Američka kompanija je ugovorila konsultantske usluge u korist ministarstva i sastanke sa članovima Kongresa i administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Ali u oktobru prošle godine Ministarstvo za integracije je ukinulo ugovor sa obrazloženjem da je vlada podnela ostavku.

Izveštaj takođe pominje mogućnost da ova kompanija zapreti arbitražom.

U međuvremenu, Ministarstvo za evropske integracije potpisalo je ugovor veće vrednosti sa kosovskom kompanijom „PR Solutions“.

Vrednost ovog ugovora je preko 881.000 evra koji je potpisan za potrebe Ministarstva za evropske integracije radi javnog informisanja o procesu vizne liberalizacije.

Ovaj ugovor ističe 10. jula 2022. godine.

U internom izveštaju Ministarstva za integracije u pregledu ugovora o lobiranju rečeno je da oni nisu imali „opipljive rezultate“.

Pored toga, pričinjena je šteta državnom budžetu.

Ovo ministarstvo ne isključuje osnivanje profesionalne radne grupe ili eksternu reviziju koja bi detaljno istražila napredak i zaključivanje ovih ugovora.

Ministarstvo za integracije takođe ostavlja otvorenim i obaveštenje Specijalnom tužilaštvu da istraži da li je bilo zloupotreba u vezi sa ugovorima o lobiranju.

KTV se obratila Specijalnom tužilaštvu da proveri da li postoji istraga povodom navoda koje je Ministarstvo evropskih integracija podiglo u vezi sa tim ugovorima, ali odgovor nije dobila.

Bivša ministarka Hodža tokom dana nije odgovarala na pozive KTV za komentar.

 Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020