Vesti
Politika

Kosovska vlada preispituje ugovore o lobiranju

Sadašnja kosovska vlada preispituje milionske ugovore o lobiranju Ministarstva za evropske integracije kojim je upravljala Durata Hodža.
Kosovska vlada preispituje ugovore o lobiranju
Vlada Kosova (Foto Kim)

Ministarstvo za integracije potpisalo je tri ugovora o lobiranju tokom 2019. godine, prenosi KTV.

U martu prošle godine, ministarka Durata Hodža potpisala je ugovor sa francuskom kompanijom Majorele Pr & Event kako bi svakog meseca istraživali šta francuski mediji pišu o Kosovu.

Vrednost šestomesečnog ugovora je 168.000 evra ili 28.000 evra mesečno.

Ovaj ugovor nosi potpis generalnog sekretara i šefa nabavke ovog ministarstva.

Zamenik sadašnjeg ministra za integracije, Tauljant Krieziu kaže da se istražuju svi ugovori za koje se sumnja da ne podležu zakonskim procedurama.

Drugi ugovor potpisan je u julu 2019. godine sa američkom kompanijom “Madison Global Strategies” u vrednosti od 152.000 evra.

Američka kompanija je ugovorila konsultantske usluge u korist ministarstva i sastanke sa članovima Kongresa i administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Ali u oktobru prošle godine Ministarstvo za integracije je ukinulo ugovor sa obrazloženjem da je vlada podnela ostavku.

Izveštaj takođe pominje mogućnost da ova kompanija zapreti arbitražom.

U međuvremenu, Ministarstvo za evropske integracije potpisalo je ugovor veće vrednosti sa kosovskom kompanijom „PR Solutions“.

Vrednost ovog ugovora je preko 881.000 evra koji je potpisan za potrebe Ministarstva za evropske integracije radi javnog informisanja o procesu vizne liberalizacije.

Ovaj ugovor ističe 10. jula 2022. godine.

U internom izveštaju Ministarstva za integracije u pregledu ugovora o lobiranju rečeno je da oni nisu imali „opipljive rezultate“.

Pored toga, pričinjena je šteta državnom budžetu.

Ovo ministarstvo ne isključuje osnivanje profesionalne radne grupe ili eksternu reviziju koja bi detaljno istražila napredak i zaključivanje ovih ugovora.

Ministarstvo za integracije takođe ostavlja otvorenim i obaveštenje Specijalnom tužilaštvu da istraži da li je bilo zloupotreba u vezi sa ugovorima o lobiranju.

KTV se obratila Specijalnom tužilaštvu da proveri da li postoji istraga povodom navoda koje je Ministarstvo evropskih integracija podiglo u vezi sa tim ugovorima, ali odgovor nije dobila.

Bivša ministarka Hodža tokom dana nije odgovarala na pozive KTV za komentar.

 Ostale vesti

Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020