Vesti
Politika

Kosovska vlada preispituje ugovore o lobiranju

Sadašnja kosovska vlada preispituje milionske ugovore o lobiranju Ministarstva za evropske integracije kojim je upravljala Durata Hodža.
Kosovska vlada preispituje ugovore o lobiranju
Vlada Kosova (Foto Kim)

Ministarstvo za integracije potpisalo je tri ugovora o lobiranju tokom 2019. godine, prenosi KTV.

U martu prošle godine, ministarka Durata Hodža potpisala je ugovor sa francuskom kompanijom Majorele Pr & Event kako bi svakog meseca istraživali šta francuski mediji pišu o Kosovu.

Vrednost šestomesečnog ugovora je 168.000 evra ili 28.000 evra mesečno.

Ovaj ugovor nosi potpis generalnog sekretara i šefa nabavke ovog ministarstva.

Zamenik sadašnjeg ministra za integracije, Tauljant Krieziu kaže da se istražuju svi ugovori za koje se sumnja da ne podležu zakonskim procedurama.

Drugi ugovor potpisan je u julu 2019. godine sa američkom kompanijom “Madison Global Strategies” u vrednosti od 152.000 evra.

Američka kompanija je ugovorila konsultantske usluge u korist ministarstva i sastanke sa članovima Kongresa i administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Ali u oktobru prošle godine Ministarstvo za integracije je ukinulo ugovor sa obrazloženjem da je vlada podnela ostavku.

Izveštaj takođe pominje mogućnost da ova kompanija zapreti arbitražom.

U međuvremenu, Ministarstvo za evropske integracije potpisalo je ugovor veće vrednosti sa kosovskom kompanijom „PR Solutions“.

Vrednost ovog ugovora je preko 881.000 evra koji je potpisan za potrebe Ministarstva za evropske integracije radi javnog informisanja o procesu vizne liberalizacije.

Ovaj ugovor ističe 10. jula 2022. godine.

U internom izveštaju Ministarstva za integracije u pregledu ugovora o lobiranju rečeno je da oni nisu imali „opipljive rezultate“.

Pored toga, pričinjena je šteta državnom budžetu.

Ovo ministarstvo ne isključuje osnivanje profesionalne radne grupe ili eksternu reviziju koja bi detaljno istražila napredak i zaključivanje ovih ugovora.

Ministarstvo za integracije takođe ostavlja otvorenim i obaveštenje Specijalnom tužilaštvu da istraži da li je bilo zloupotreba u vezi sa ugovorima o lobiranju.

KTV se obratila Specijalnom tužilaštvu da proveri da li postoji istraga povodom navoda koje je Ministarstvo evropskih integracija podiglo u vezi sa tim ugovorima, ali odgovor nije dobila.

Bivša ministarka Hodža tokom dana nije odgovarala na pozive KTV za komentar.

 Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023