Vesti
Politika

Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO

Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Zgrada Vlade Kosova (Foto RSE)

Kosovska vlada se prvi put izjasnila nakon što je Albanija prosledila nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Portparol vlade Perparim Krieziu je u pisanom odgovoru za RTK rekao da Kosovu nisu potrebni drugi posrednici u ovom procesu.

„Pitanje gradonačelnika četiri opštine na Severu zemlje je pitanje poštovanja ustava, vladavine prava i pružanja usluga našim građanima, što im je, zbog bojkota koji diktira Srbija, nedostajalo punih 6 meseci. Pitanje dosadašnjih sporazuma o Asocijaciji opština sa srpskom većinom je pitanje funkcionalnosti države Kosovo, a to je dokazano i nacrtom koji je predstavio Upravljački tim na čelu sa Vučićevom poslanicom za Republiku Srpsku na Kosovu i nedavno sa Non-pejperom Akademije nauka i umetnosti Srbije koji govori o „srpskom svetu“, rekao je portparol Vlade Kosova.

„U oba slučaja pitanje je Kosovo. U oba slučaja opasnost je Srbija. Oni koji su slobodni u stavovima i bez ikakvog opterećenja, to razumeju. Očekujemo podršku zvanične Albanije. Imamo mnogo posrednika“.

Bilo je mnogo reakcija u Prištini i Tirani u vezi sa nacrtom za Asocijaciju koji je predložio albanski premijer, Edi Rama.

Opozicija u Albaniji je oštro reagovala, čak je išla toliko daleko da je to opisala kao tekst napisan u Beogradu. Dok je ovaj nacrt dobio najveću podršku na Kosovu od PDK.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023