Vesti
Politika

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom
Vlada Kosova (Foto Kim)

Savet eksperata za dijalog radiće u okviru posebnog ureda pri kancelariji premijera.

“Savet eksperata savetuje vladu o ovom procesu. Premijer imenuje koordinatora za dijalog. On je kontakt osoba sa premijerom i sa svim strankama za proces dijaloga. Kao članove Saveta, poziva stručnjake koji imaju profesionalno iskustvo u procesima. Takođe, može da angažuje spoljne stručnjake. Kancelarija premijera, ministarstva i druge relevantne institucije pružaju podršku ovom Savetu “, rekao je predsednik kosovske vlade Avdulah Hoti, predstavljajući odluku.

Koordinatoru u Prištini dijaloga biće dozvoljeno da angažuje dva pomoćnika.

Na današnjoj sednici vlade Hoti je govorio o optužnici Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, rekavši “da će Kosovo biti odgovorno za svoje obaveze kao država”.

“Ostajemo pri stavu da je oslobodilački rat naroda Kosova čist i da mu se ne može suditi”, rekao je Hoti.

Dodao je da oni uvažavaju princip pretpostavke nevinosti sve do konačne odluke suda.

“Cenimo osnovni princip pravde i pretpostavku nevinosti sve dok ne bude doneta konačna odluku suda. Kao što smo to činili u prošlosti, i sada ćemo biti odgovorni za međunarodne ustavne obaveze koje država ima”, naveo je Hoti.Ostale vesti

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020
Haradinaj: Hoti spustio nivo pregovora sa Beogradom
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je premijer Avdulah Hoti, spustio nivo pregovora sa Beogradom, slanjem koordinatora koji će u Briselu predstavljati Prištinu, piše Gazeta Ekspres.
  • 12.08.2020
Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020