Vesti
Politika

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom
Vlada Kosova (Foto Kim)

Savet eksperata za dijalog radiće u okviru posebnog ureda pri kancelariji premijera.

“Savet eksperata savetuje vladu o ovom procesu. Premijer imenuje koordinatora za dijalog. On je kontakt osoba sa premijerom i sa svim strankama za proces dijaloga. Kao članove Saveta, poziva stručnjake koji imaju profesionalno iskustvo u procesima. Takođe, može da angažuje spoljne stručnjake. Kancelarija premijera, ministarstva i druge relevantne institucije pružaju podršku ovom Savetu “, rekao je predsednik kosovske vlade Avdulah Hoti, predstavljajući odluku.

Koordinatoru u Prištini dijaloga biće dozvoljeno da angažuje dva pomoćnika.

Na današnjoj sednici vlade Hoti je govorio o optužnici Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, rekavši “da će Kosovo biti odgovorno za svoje obaveze kao država”.

“Ostajemo pri stavu da je oslobodilački rat naroda Kosova čist i da mu se ne može suditi”, rekao je Hoti.

Dodao je da oni uvažavaju princip pretpostavke nevinosti sve do konačne odluke suda.

“Cenimo osnovni princip pravde i pretpostavku nevinosti sve dok ne bude doneta konačna odluku suda. Kao što smo to činili u prošlosti, i sada ćemo biti odgovorni za međunarodne ustavne obaveze koje država ima”, naveo je Hoti.Ostale vesti

Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020
U Severnoj Mitrovici sedam biračkih centara
Na predstojećim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, 29. novembra, građani će glasati na ukupno 27 biračkih mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.
  • 27.11.2020
Skupština u Prištini nije usvojila rezoluciju o nestalima
Skupština u Prištini nije usvojila predlog Rezolucije o nestalima iz interpelacije premijera Avdulaha Hotija, na zahtev narodne poslanice Sarande Bogujevci.
  • 27.11.2020
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
  • 27.11.2020
Hoti: Neću podneti ostavku
Posle objavljivanja pojedinih medija na albanskom jeziku da će kosovski premijer podneti ostavku, to je demantovao sam Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu.
  • 27.11.2020