Vesti
Politika

Kosovska vlada dodelila 4.5 miliona evra za kupovinu dronova

Kosovska vlada na jučerašnjoj sednici dodelila je kosovskom Ministarstvu odbrane 4.5 miliona evra za kupovinu dronova.
Kosovska vlada dodelila 4.5 miliona evra za kupovinu dronova
Ilustracija (Foto Kosovo press)

Kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati rekao je da su ova sredstva izdvojena iz Programa ekonomskog oporavka.

„Iznos od 4,5 miliona evra, dodeljena sredstva koja se izdvajaju iz Programa ekonomskog oporavka, kategorije izdataka, subvencija i transfera, preneće se Ministarstvu odbrane u kategoriji kapitalnih izdataka u potprogramu Kosovskih snaga bezbednosti u projektu naoružani sistemi na zahtev Ministarstva odbrane“, precizirao je Murati.

Osim nabavke dronova, Kosovo je, kako su prethodne nedelje izvestili mediji, potpisalo ugovor sa Turskom o kupovini 14 vojnih vozila oklopljenih oružjem.

Državna novinska agencija Anadolu takođe je tada saopštila da će prvi izvoz turskih oklopnih vozila tipa „Vuran“, proizvedenih u saradnji sa odbrambenim firmama u Turskoj, stići na Kosovo.

Vest o kupovini ovih vozila naišla je na osudu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića koji je kazao da će o tome da priča sa „turskim prijateljima“.

Reagovala je i portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova, Marija Zaharova, koja je „optužila Nemačku za snadbevanje Kosova oružjem“.

Ona je, kako prenosi Sputnjik, „ukazala na kontradiktorne akcije Nemačke na Kosovu: dok MIP te zemlje upozorava da se više stotina hiljada jedinica lakog oružja nalazi u rukama privatnih lica, nemački proizvođači oružja isporučuju tamo velike partije naoružanja“.

Podsetila je i na to da je u medijima „procurilo“ pismo proizvođača naoružanja „Hekler i Koh“ i Federalnog saveta bezbednosti Nemačke o planovima da se Kosovu isporuči još jedna partija automatskog oružja u vrednosti od preko pola miliona evra.

I konstatovala da je u pitanju „još jedna“ – što znači da ovo nije prva (isporuka oružja)“.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021