Vesti
Politika

Kosovska skupština verovatno neće usvojiti platformu za dijalog

Bez obzira na spremnost albanskih političkih stranaka da postignu konsenzus za završnu fazu dijaloga sa Beogradom, ključno pitanje podele među njima ostaje uloga kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji bi po planu vlade, trebalo da bude glavni pregovarač Prištine.
Kosovska skupština verovatno neće usvojiti platformu za dijalog
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

List Koha ditore prenosi da zbog uloge Hašima Tačija postoje različite pozicije čak i među partnerima vladajuće koalicije, zbog čega je malo verovatno da Skupština usvoji platformu o dijalogu.

Predstavnici kancelarije premijera Ramuša Haradinaja nisu rekli kako će premostiti razlike u vladajućoj koaliciji o ulozi Tačija.

Oni su rekli da će platforma biti razmotrena u Skupštini i da je na poslanicima da odluče šta će se dalje desiti.

Memlji Krasnići, predsednik poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK), rekao je da "tek treba razgovarati o platformi, a naša pozicija u principu je da je široko zasnovan konsenzus potreban u dijalogu".

Odbor za spoljne poslove kosovske skupštine prošle nedelje odbacio je vladin predlog platforme o dijalogu.

Poslanica u kosovskoj skupštini i predsednik Komisije za spoljne poslove Vjosa Osmani izjavila je da su članovi tog tela odbacili vladin predlog platforme o završnici dijaloga sa Beogradom, jer između ostalog, ne sadrži prioritete tog procesa.

Osmani, inače poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova, rekla je da vladin nacrt predstavlja kratak dokument, da nije ozbiljan i da ne sadrži prioritete.

"Umesto da imamo široku debatu u Skupštini, prisiljeni smo da raspravljamo bez prioriteta", rekla je Osmani.

"Platforma ima brojne konstatacije, ali nije ozbiljna u svakom pogledu jer nema definisane teme koje su prioritet za zemlju", rekla je Osmanijeva i pomenula temu nestalih osoba, koja prema njenom mišljenju, treba da bude prioritet.

Devet tačaka u predlogu platforme

Osim Komisije za spoljne poslove, o nacrtu vladine platforme o dijalogu sa Beogradom, raspravljaće i članovi Komisija za dijasporu i strateške investicije.

Vlada je skupštini predlog platforme prosledila pre desetak dana, i njome predlaže kosovskog predsednika Hašima Tačija kao predvodnika kosovskog tima u završnici dijaloga, prenose prištinski mediji.

Predlog sadrži devet tačaka. Njime vlada insistira da se dijalog zatvori međunarodno obavezujućim zakonskim sporazumima, kroz koji bi trebalo da se dođe do "uzajamnog priznavanja dveju država".

U vladi smatraju da će međunarodno-pravno obavezujući sporazum omogućiti Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama, kao i sve druge relevantne međunarodne organizacije, te da će značajno ubrzati proces članstva Kosova u NATO i EU.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021