Vesti
Politika

Kosovska skupština o formiranju vojske, Srbi napustili sednicu

U kosovskoj skupštini u toku je rasprava o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, prerastanja ministarstva snaga bezbednosti u ministarstvo odbrane i službovanju u KBS-u.
Kosovska skupština o formiranju vojske, Srbi napustili sednicu
Skupština Kosova (Foto Kim)

Šefovi poslaničkih klubova albanskih stranaka podržavaju prerasatanje KBS-a u oružane snage.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, rekao je da je formiranje vojske "najvažnije pitanje" za Kosovo.

"To je pitanje koje treba da nas ujedini. Slušamo glasove iz susedstva protiv vojske. Oni koji su protiv NATO-a, su i protiv kosovske vojske. Protiv su Rusija i drugi. Osnivanje vojske će ojačati mir", rekao je Hoti.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi rekao je da su u toj stranci uvek podržavali transformaciju KBS-a.

Poslanik Socijaldemokratske partije Aida Derguti kazala je da nacrti zakona imaju nedostatke, ali je formiranje vojske pitanje iznad tih nedostataka.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi, rekao je da je "ceo narod Kosova danas zaslužan da imamo vojsku".

"U partnerstvu sa evropskom zajednicom će biti kompletirana država, koja će celom region doneti mir", dodao je Isufi.

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da su srpski poslanici protiv predloga zakona.

"Srbima i drugima trebaju ekonomski mir i napredak a ne militarizacija ili rat. Čak su i predstavnici SAD I NATO rekli da on mora da poštuje ustav. Najava ulaganja 150 miliona evra u tri godine nije u interesu ne samo Srba već i Albanaca, jer novac treba uložiti u zadržavanje mladih da ne napuštaju Kosovo", rekao je Simić.

Nakon njegovog izlaganja srpski poslanici su napustili zasedanje skupštine.

Poslanici manjinskih, nesrpskih zajednica najavili su podršku nacrtima zakona.

Prema nacrtima zakona predviđeno je prerastanje ministartsva za snage bezbednosti u ministarstvo odbrane.

Prema nacrtu zakona, Kosovske snage bezbednosne "štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova".

"KBS su vojne snage, multietničke, naoružane i ovlašćene za služenje na Kosovu i inostranstvu u skladu sa zakonskim i ustavnim mandatom".

"KBS su sila, formirana prema interoperabilnim standardima sa NATO-om. Koriste silu, vatreno oružje, kako bi ispunili svoje zakonske i ustavne obaveze, ako ne može da se izbegne opasnost drugim sredstvima".

"Podležu demokratskoj, građanskoj kontroli, vladavini prava i međunarodnim obavezama. Skupština, predsednik Kosova, premijer i ministar odbrane čine lanac civilne kontrole".

"Predsednik Kosova je vrhovni komandant i ima ovlašćenja da naredi mobilizaciju KBS-a. Imenuje i razrešava komandanta KBS-a na preporuku vlade. Premijer nadgleda i vrši kontrolu preko ministra".

"Vlada ima pravo da usvoji strategiju odbrane prema preporukama ministra odbrane. Komandant se bira na mandat od četiri godine".

"Organizaciono i strukturno, KBS deluju na celoj teritoriji Kosova kroz jedinstven lanac komandovanja. Sastoji se od aktivne komponente do pet hiljada članova. Generalštab je najviša vojna organizaciona struktura u KBS-u".Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021