Vesti
Politika

Kosovska pregovaračka delegacija 8. januara u Briselu

Predsedavajući kosovskog tima za dijalog sa Srbijom, Špend Ahmeti, najavio je da će prištinska delegacija boraviti 8. januara u Briselu na sastanku sa posrednicima u briselskom procesu. Nakon sastanka visokih kosovskih zvaničnika i tima za dijalog, Ahmeti je kazao da, iako nije postignuta potpuna saglasnost, da je sastanak bio koristan.
Kosovska pregovaračka delegacija 8. januara u Briselu
Veselji, Tači, Haradinaj i Ahmeti nakon sastanka (Foto Kim)

Nakon sastanka koji je održan danas u Prištini, njegovi učesnici Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Špend Ahmeti su istakli da je formiranjem tima za dijalog Kosovo počelo govori jednim jezikom.

Sa tom konstatacijom se, ipak, čini se ne slažu predstavnici opozicije iz Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova koji nisu prisustvovali sastanku, iako su na njega bili pozvani.

Nakon sastanka, predsednik Kosova Hašim Tači je pozvao predstavnike opozicije da se pridruže timu, radi bolje koordinacije u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, koji će, kako očekuje, omogućiti priznanje, promenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i članstvo Kosova u UN. Kosovski predsednik je podržao tim i ponudio svu svoju pomoć.

“Iako ovaj proces vodi EU, Kosovo i region su drugačiji nakon pisma predsednika SAD-a, Donalda Trampa. Ubeđen sam da tamo gde je savet SAD-a biće i odluka institucija države Kosova da se ovaj aktivni proces okonča u skladu sa kosovskim težnjama u NATO i EU“, kazao je Tači.

Predsedavajući timom Špend Ahmeti je najavio da će delegacija Prištine 8. januara boraviti u Briselu na sastanku sa posrednikom u ovom procesu, predstavnicima EU.

„Složili smo se da se nakon svakog sastanka visokog nivoa, bilo sa ambasadorima, posrednicima, održimo jedan ovakav sastanak kako bi informisali jedni druge o pozicijama velikih država i kakav je naš stav po tom pitanju. Imaćemo potpunu transparentnost u ovom procesu. Građane ćemo uvek na vreme informisati o čemu se razgovara i kako planiramo da postignemo sporazum“, kazao je Ahmeti, dodajući da je mandat ove delegacije postizanje recipročnog priznanja Kosova i Srbije, očuvanje teritorijalnog integriteta i očuvanje jedinstvenog karaktera Kosova.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji kazao je da na dan "kada srpski predsednik dovede u pitanje jedan santimetar Kosova", da će Kosovo izneti i pitanja svih svojih pretenzija.

„Preševo, Bujanovac i Medveđa su albanske teritorije i nećemo odustati od naših Albanaca koji su tamo. Ali nemamo pretenzije ni za razmene teritorije, ni za korekciju, ali imamo pretenzija za naše Albance. Ne otvaramo pretenzije, ali smo otvorili pitanje obrazovanja. Deca uče nešto što ne stoji, da je OVK izvršila teror nad srpskom populacijom, nešto što nije tačno“, kazao je Veselji.

Istaknuto je i da u tom procesu ne može doći do razmene teritorije između Kosova i Srbije, ali su rukovodioci poručili da će Kosovo voditi računa o albanskom stanovništvu u Preševskoj dolini.

Premijer Ramuš Haradinaj je kratko kazao da se slaže sa onim što su njegovi prethodnici kazali ali i dodao da se nikada neće složiti sa "razmenom teritorije".

 Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022