Vesti
Politika

Kosovska opozicija traži ostavku predsednika Ustavnog suda

Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i "Samoopredeljenje" zatražili su ostavku predsednika kosovskog Ustavnog suda Envera Hasanija zbog, kako je saopšteno, gaženja pravila i duha Ustava.
Kosovska opozicija traži ostavku predsednika Ustavnog suda
Ustavni sud Kosova (slobodnaevropa.org)

"Samopredeljenje" ističe u saopštenju da je Hasani svojim ponašanjem "izgubio poverenje javnosti da može da vodi Ustavnu sud".

"Nakon uključivanja u nekoliko slučajeva, Hasani se pretvorio u sinonim arbitrarnosti, ozbiljnog gaženja pravila i duha Ustava i stoga je neophodna njegova hitna ostavka. Postoji i sumnja da je došlo do falsifikovanja zapisnika sa jedne sednice Ustavnog suda u vezi sa zahtevom ombudsmana za ocenu ustavnosti izbora međunarodnih sudija Ustavnog suda", piše u saopštenju.

Dodaje se da korespondencija Hasanija sa zvaničnicima Evropske komisije, kao i odluke o izboru predsednika Skupštine Kosova pokazuju njegovu "pristrasnost" zbog koje predsednik kosovskog Ustavnog suda ne može da vrši tu funkciju.

Hasaniju će u roku od nekoliko meseci isteći mandat zbog završetka zakonom utvrđenog roka obavljanja funkcije.

Prema Ustavu Kosova i zakonu o Ustavnom sudu, Hasani nema pravo na reizbor.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023