Vesti
Politika

Kosovska opozicija insistira na ispunjenju zahteva

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Samopoopredeljenje istakli su danas na konferencijama za novinare da je istekao rok dat kosovskoj vladi da reši sve zahteve opozcije iznete na nedavnom protestu, dok je premijer Isa Mustafa rekao da se vladin program ne može realizovati za dve nedelje
Kosovska opozicija insistira na ispunjenju zahteva
Sa nedavnog protesta u Prištini (Foto info-ks)

Mustafa je, na Sajmu "Priština 2015", rekao da rok koji je dala opozicija nije ostavio nikakav utisak, jer se vladin program ne moze okončati za dve nedelje.

"To što vlada uopšte nije reagovala na zahteve dokaz je da nije zainteresovana za bolji život građana Kosova", istakao je lider pokreta Samoopredelenje Visar Imeri, dok potpresednik ABK Ahmet Isufi ocenjuje da je vladino nereagovanje razlog za zabrinutost.

Pod motom "Protiv zauzimanja države" opozicija na Kosovu je 18. aprila protestovala protiv poskupljenja struje, državne kontrole javnog servisa Radio-televizije Kosova, uzurpacije pravosudnog sistema i protiv formiranja Asocijacije opština sa srpskom većinom.

"Sistem pravosuđa je i dalje zarobljen, jer je Ustvani sud i dalje u kandžama vladine koalicije, kombinatu "Trepča" nejasan je status, dok rukovodioci RTK zajedno sa predsednikom Ustavnog suda i ministrom pravde, Kosovo drže kao taoca", rekao je Isufi.

ABK je obelodanio da će zajedno sa drugim opozicionim političkim subjektima nastaviti ubrzo organizaciju opštih narodnih protesta kao jedino sredstvo borbe protiv zarobljivanja i uzurpacije buducnosti Kosova.

Imeri je ocenio da Vlada Kosova nema viziju i spremnost da se bavi sa problemima sa kojima se suovaca Kosovo.

On smatra da je kosovska vlada već dve nedelje paralizovala rad Skupstine Kosova i dodao da to vlada namerno radi, jer skupštinu čeka peticija građana za pojeftinjenje struje.

Imeri je rekao da opozicija nema zasada tačan datum kada ce organizovati proteste ali je zaključio da će protesta biti u sve masovnijem obliku.

"Protesti su jedini način pritiska nad vladom", zaključio je on.Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020