Vesti
Politika

Kosovska opozicija insistira na ispunjenju zahteva

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Samopoopredeljenje istakli su danas na konferencijama za novinare da je istekao rok dat kosovskoj vladi da reši sve zahteve opozcije iznete na nedavnom protestu, dok je premijer Isa Mustafa rekao da se vladin program ne može realizovati za dve nedelje
Kosovska opozicija insistira na ispunjenju zahteva
Sa nedavnog protesta u Prištini (Foto info-ks)

Mustafa je, na Sajmu "Priština 2015", rekao da rok koji je dala opozicija nije ostavio nikakav utisak, jer se vladin program ne moze okončati za dve nedelje.

"To što vlada uopšte nije reagovala na zahteve dokaz je da nije zainteresovana za bolji život građana Kosova", istakao je lider pokreta Samoopredelenje Visar Imeri, dok potpresednik ABK Ahmet Isufi ocenjuje da je vladino nereagovanje razlog za zabrinutost.

Pod motom "Protiv zauzimanja države" opozicija na Kosovu je 18. aprila protestovala protiv poskupljenja struje, državne kontrole javnog servisa Radio-televizije Kosova, uzurpacije pravosudnog sistema i protiv formiranja Asocijacije opština sa srpskom većinom.

"Sistem pravosuđa je i dalje zarobljen, jer je Ustvani sud i dalje u kandžama vladine koalicije, kombinatu "Trepča" nejasan je status, dok rukovodioci RTK zajedno sa predsednikom Ustavnog suda i ministrom pravde, Kosovo drže kao taoca", rekao je Isufi.

ABK je obelodanio da će zajedno sa drugim opozicionim političkim subjektima nastaviti ubrzo organizaciju opštih narodnih protesta kao jedino sredstvo borbe protiv zarobljivanja i uzurpacije buducnosti Kosova.

Imeri je ocenio da Vlada Kosova nema viziju i spremnost da se bavi sa problemima sa kojima se suovaca Kosovo.

On smatra da je kosovska vlada već dve nedelje paralizovala rad Skupstine Kosova i dodao da to vlada namerno radi, jer skupštinu čeka peticija građana za pojeftinjenje struje.

Imeri je rekao da opozicija nema zasada tačan datum kada ce organizovati proteste ali je zaključio da će protesta biti u sve masovnijem obliku.

"Protesti su jedini način pritiska nad vladom", zaključio je on.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021