Vesti
Politika

Kosovo ’žali’ zbog izbornih rezultata u Srbiji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izrazila žaljenje što u Srbiji nije došlo do promene vlasti nakon nedeljnih parlamentarnih i predsedničkih izbora.
Kosovo ’žali’ zbog izbornih rezultata u Srbiji
Aleksandar Vučić (Foto Al Jazeera)

Prema rezultatima, predsednik Srbije će i u narednih pet godina biti Aleksandar Vučić, dok je većinu u Parlamentu osvojila njegova Srpska napredna stranka (SNS).

Osmani je na konferenciji za novinare 4. aprila u Prištini rekla da srpsko rukovodstvo nastavlja sa propagandom protiv kosovskih institucija. Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, kosovska predsednica je rekla i da Briselski sporazum predviđa ukidanje srpskih paralelnih institucija ali da to još uvek nije realizovano.

"Nastavlja se mentalitet iz 90-ih godina, Srbija nastavlja da posmatra zemlje u regionu, posebno Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao privremene države. Jasno je da su ove zemlje nezavisne, uprkos destruktivnoj ulozi koju Srbija, koju kao ruski satelit igra u našem regionu", rekla je Osmani.

Ipak, ona je izrazila nadu da će se sastanci u narednom periodu intenvizirati, napominjući da Kosovo insistira na konačnom sporazumu uz međusobno priznanje.

Izbori kao potvrda Vučićeve moći

Politički analitičar Agon Maljići ocenjuje da je pobeda Aleksandra Vučića i njegovog SNS-a loša vest za celi region zbog njegove bliskosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, te ukazuje da ta pobeda znači potvrdu Vučićeve "apsolutne moći".

Maljići zaključuje da je jedina dodirna tačka između Kurtija i Vučića zapravo obostrani interes da se proces dijaloga što više odloži kao i postizanje nekog sporazuma.

"Vučića to interesuje duže vreme. Odgovara mu da (dijalog) što duže traje. Istovremeno, premijer Kurti nikada (dijalog) nije tretirao kao prioritetno (pitanje). Ne vidim nikakve izglede da se to promeni. Voljom Vučića i Kurtija pomaka neće biti", navodi Maljići za RSE.

Napominje i da Vučić i Kurti ne gledaju isto na geopolitički trenutak usled napada Rusije na Ukrajinu.

Kosovo je osudilo rusku agresiju i uvelo sankcije Rusiji u skladu sa odlukama zapadnih zemalja, dok je Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine ali ne želi Moskvi da uvodi sankcije.

’Srpski izbori na Kosovu nikada više neće biti održani’

Dušan Janjić u izjavi za RSE ukazuje i da se srpski izbori na Kosovu nikada više neće održati na teritoriji Kosova i da ima "argumente" da su države Kvinte "prećutno podržale" odluku Vlade Kosova da srpski izbori ne budu održani ni 3.aprila.

Pripadnici srpske zajednice sa Kosova su na predsedničkim i parlamentarnim izborima glasali u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

"Prećutana je ta nagodba da izbora više neće biti a to u statusnom smislu znači da je Kurti dovršio suverenitet Kosova i to politikom reciprociteta, što je vrlo opasna i rizična politika", smatra Janjić.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022