Vesti
Politika

Kosovo ’žali’ zbog izbornih rezultata u Srbiji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izrazila žaljenje što u Srbiji nije došlo do promene vlasti nakon nedeljnih parlamentarnih i predsedničkih izbora.
Kosovo ’žali’ zbog izbornih rezultata u Srbiji
Aleksandar Vučić (Foto Al Jazeera)

Prema rezultatima, predsednik Srbije će i u narednih pet godina biti Aleksandar Vučić, dok je većinu u Parlamentu osvojila njegova Srpska napredna stranka (SNS).

Osmani je na konferenciji za novinare 4. aprila u Prištini rekla da srpsko rukovodstvo nastavlja sa propagandom protiv kosovskih institucija. Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, kosovska predsednica je rekla i da Briselski sporazum predviđa ukidanje srpskih paralelnih institucija ali da to još uvek nije realizovano.

"Nastavlja se mentalitet iz 90-ih godina, Srbija nastavlja da posmatra zemlje u regionu, posebno Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao privremene države. Jasno je da su ove zemlje nezavisne, uprkos destruktivnoj ulozi koju Srbija, koju kao ruski satelit igra u našem regionu", rekla je Osmani.

Ipak, ona je izrazila nadu da će se sastanci u narednom periodu intenvizirati, napominjući da Kosovo insistira na konačnom sporazumu uz međusobno priznanje.

Izbori kao potvrda Vučićeve moći

Politički analitičar Agon Maljići ocenjuje da je pobeda Aleksandra Vučića i njegovog SNS-a loša vest za celi region zbog njegove bliskosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, te ukazuje da ta pobeda znači potvrdu Vučićeve "apsolutne moći".

Maljići zaključuje da je jedina dodirna tačka između Kurtija i Vučića zapravo obostrani interes da se proces dijaloga što više odloži kao i postizanje nekog sporazuma.

"Vučića to interesuje duže vreme. Odgovara mu da (dijalog) što duže traje. Istovremeno, premijer Kurti nikada (dijalog) nije tretirao kao prioritetno (pitanje). Ne vidim nikakve izglede da se to promeni. Voljom Vučića i Kurtija pomaka neće biti", navodi Maljići za RSE.

Napominje i da Vučić i Kurti ne gledaju isto na geopolitički trenutak usled napada Rusije na Ukrajinu.

Kosovo je osudilo rusku agresiju i uvelo sankcije Rusiji u skladu sa odlukama zapadnih zemalja, dok je Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine ali ne želi Moskvi da uvodi sankcije.

’Srpski izbori na Kosovu nikada više neće biti održani’

Dušan Janjić u izjavi za RSE ukazuje i da se srpski izbori na Kosovu nikada više neće održati na teritoriji Kosova i da ima "argumente" da su države Kvinte "prećutno podržale" odluku Vlade Kosova da srpski izbori ne budu održani ni 3.aprila.

Pripadnici srpske zajednice sa Kosova su na predsedničkim i parlamentarnim izborima glasali u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

"Prećutana je ta nagodba da izbora više neće biti a to u statusnom smislu znači da je Kurti dovršio suverenitet Kosova i to politikom reciprociteta, što je vrlo opasna i rizična politika", smatra Janjić.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023