Vesti
Politika

Kosovo sutra uvodi recipročne mere Srbiji

Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade za Radio Slobodna Evropa.
Kosovo sutra uvodi recipročne mere Srbiji
Prelaz Merdare (Foto N1)

Ta mera se zasniva na odluci od 20. marta, kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode i najavljeno da će od 1. aprila taksa biti zamenjena recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Zamenik kosovskog premijera u tehničkoj Vladi, Haki Abazi, potvrdio je za RSE da se recipročne mere zasnivaju na praksi i politici koju Srbija primenjuje u trgovinskim odnosima sa Kosovom.

"Te mere se uglavnom tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamene sa privremenim", kaže Abazi, pritom uzimajući za primer i certifikate o proizvodnji ili one sanitarne koje Srbija ne priznaje.

On ističe i da je Srbija neprestano primenjivala mere koje su štetile kosovske proizvođače, ne poštujući tako Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Abazi navodi da kosovske institucije moraju da zaštite interese države, pritom ukazujući na brojne netarifne barijere koje Srbija primenjuje prema Kosovu.

Zvaničnici kosovske Carine rekli su da su spremni da sprovedu svaku odluku Vlade. Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci navodi da se samo čeka na uputstvo vlade. On je dodao da od kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode 20. marta, vrednost robe koja je iz Srbije i BiH ušla na Kosovu iznosi oko milion eura.

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj krajem 2018. godine. Premijer u tehničkoj Vladi, Aljbin Kurti, u februaru je najavio postepeno ukidanje takse, ali i skrenuo pažnju da će, ukoliko Srbija ne prekine kampanju protiv kosovske nezavisnosti, uvesti recipročne mere i tretirati Srbiju onako kako Srbija tretira Kosovo.

Na ukidanju takse bez reciprociteta posebno je insistirao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, a kako bi se nastavio dijalog. Srbija je inače uslovljavala nastavak dijaloga ukidanjem takse.

Podsetimo, Vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta, nepuna dva meseca od formiranja, a na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica.

Inače, otkako je taksa kosovske Vlade od 100 odsto stupila na snagu, uvoz robe iz Srbije je gotovo sveden na nulu. Prema zvaničnim podacima kosovske Carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrednosti od oko 1,2 miliona eura.Ostale vesti

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta
Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.
  • 06.06.2020
Lajčak:Priština pokazala opredeljenje za nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju "mere recirociteta".

  • 06.06.2020
Tači pozdravio odluku o ukidanju

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je kosovski predsednik Hašim Tači, rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

  • 06.06.2020
Vlada Avdulaha Hotija poništila “mere reciprociteta“

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.

  • 06.06.2020
Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.
  • 06.06.2020
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020