Vesti
Politika

“Kosovo se trudi da normalizuje odnose sa Srbijom”

Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu moraju da budu procesuirani i kažnjeni, ali da genocid koji je počinio režim Slobodana Miloševića ne treba izjednačavati sa zločinima iz osvete.
“Kosovo se trudi da normalizuje odnose sa Srbijom”
Hašim Tači (Foto Kim)

U autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv  Tači je naveo da se Kosovo trudi da normalizuje odnose sa Srbijom, ali da "pomirenje nije lako" i da "ne može biti jednosmerno".

Tači je ocenio da su za proteste na Kosovu odgovorni ljudi koji se "protive poboljšanju odnosa sa našim susedom Srbijom" jer su "sećanja na brutalni rat protiv Kosova koji je krajem ’90.tih godina poveo Slobodan Milošević i dalje sveža i bolna".

"Sa Kosova je proterano oko milion ljudi, na hiljade je ubijeno.... Zato su neki poslanici opozicije gasali protiv promena Ustava o uspostavljanju Specijalnog suda u Hagu koji treba da istraži i kazni pojedince osumnjičene za zločine prtotiv Srba tokom rata Kosova i Srbije", napisao je Tači.

On je rekao da genocid koji je počinio Miloševićev režim protiv Kosova ne treba da se izjednačava sa zločinima iz osvete, ali da pravda ne može da bude slektivna i da krivična dela koja su počinili Kosovari moraju biti osudjena i procesurana.

Govoreći o odnosima sa susedima Tači je naveo da je Kosovo potpisalo sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i da je "jedina balkanska republika koja je izvršila demarkaciju 75 odsto granice sa tri od četiri suseda".

Uz ocenu da "pomirenje nije lako" i da "ne može biti jednosmerno" Tači je dodao i da je na sastanku šefova diplomatija u decembru "pozvao srpske susede da se saglase da nisu saglasni o pitanju kosovske nezavisnosti, bez agresivnog lobiranja protiv jednakog pristupa Kosova instrumentima ekonomskog razvoja i medjunarodnoj zajednici".

U tekstu pod naslovom "Kosovo na raskrsnici" Tači je ocenio i da je migrantska kriza u kombinaciji sa nasilnim verskim ekstremiznom i nacionalističkom retorikom izazov koji dominira političkim spektorm na Kosovu i na Balkanu.

"Ti izazovi zajednički su za čitavu Evropu ali je naš region postao glavno bojno polje", ocenio je Tači i naglasio da vlade (zemalja) regiona moraju da se bore sa tim problemima unapredjenjem granične sigurnosti i podsticanjerm dobrosusedskih odnosa.

Navodeći da je Kosovo uspelo da smanji broj podnosilaca zahteva za azil koji odlaze iz zemlje za 90 odsto ove godine i da je pripremilo hitan plan za prijem izmedju 500 i 3.000 migranata iz Sirije, Tači je dodao da je vladi Kosova odato priznanje i zbog stava prema borbi protiv nasilnog elkstremizma i doprinosa globalnoj koaliciji protiv Islamske države.

Novoizabtrani predsednik Kosova naveo je da se ne sme dopustiti da nacionalizmi koji prizivaju stare sukobe ugroze napredak.

"Sada je pitanje hoće li Kosovo postati punopravni i aktivni član medjunarodne zajednice i nastaviti put evrointegracije ili će ga ophrvati prošlost", dodao je Tači u tekstu za portal Euraktiv.
Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020