Vesti
Politika

"Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati"

Ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, je na sednici SB UN u Njujorku izjavila da je Kosovo spremo za dijalog sa Srbijom, da je to nekoliko puta ponovio i kandidat za premijera i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti, ali je istovremeno zatražila "ozbiljan pristup" zvaničnog Beograda dijalogu i ostvarivanju sporazuma.
Vljora Čitaku (FoNet/TV FoNet)

"Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati", rekla je ona na sednici tokom koje je razmotren novi, četvoromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Pomenula je akcije Srbije za ometanje prijema Kosova u Interpol, ističući da će se zvanična Priština sledeće godine ponovo prijaviti za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. Odgovarajući na primedbu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o lideru Samoopredelenja i najverovatnijem budućem premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, Čitaku je rekla da Savet bezbednosti "nije sud za političare".

"Tačno je da je Kurti pobedio na izborima na Kosovu. Jasno je nekoliko puta rekao da je za dijalog. Drago mi je što moj kolega iz Srbije brani zastavu Kosova. Zastava Kosova uvek će ostati u kabinetu premijera Kosova", rekla je Čitaku, odgovarajući tako na konstataciju Dačića da Kurti ne priznaje zastavu Kosova, jer u kancelariji ima albansku.

"Podsećam vas da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji, dok je Dačić bio ministar", rekla je ona.

Govoreći o privođenju dvojice zaposlenih u UNMIK-u tokom policijske akcije na severu Kosova, Čitaku je rekla da se kosovska policija ponašala profesionalno tokom hapšenja jednog ruskog zvaničnika UNMIK-a, koji je "dobrovoljno postao štit za srpske kriminalne bande na severu i sprečio kosovske državne vlasti da izvršavaju svoj zadatak".

"Šta bi se desilo da bilo ko od nas ovde spreči policijsku operaciju protiv kriminalaca u Njujorku, Berlinu, Moskvi, Parizu..?", pitala je Čitaku i navela da je ta policijska akcija snimljena i predstavljena javnosti u celini.

Snimci pokazuju da su zvaničnici UNMIK-a odbili saradnju s policijom i da pokažu identifikaciona dokument, rekla je ona. Čitaku je ponovila da je "Kosovo nezavisna i suverena država i to će biti zauvek".

Govoreći o oktobarskim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, ocenila je da su bili "fer i demokratski". Spomenula je "strah i zastrašivanje srpske zajednice na Kosovu od strane sunarodnika i zvaničnog Beograda, koji je od njih tražio da glasaju za Srpsku listu na izborima 6. oktobra" i optužila srpsku vladu da "nastavlja da koristi instrumente zastrašivanja Srba", ne samo tokom izbora, već i kada se radi o srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga koje srpske vlasti zaustavljaju na granici.

Čitaku je tvrdnju srpske strane da je 200.000 Srba pobeglo s Kosova, ocenila kao "lažnu" i ponovo iznela tvrdnju da se glavni osumnjičeni za ubistvo političara Olivera Ivanovića "i dalje krije u Srbiji".

Ističući da je Kosovo je već "dokazalo svoju sposobnost da se pokaže kao faktor stabilnosti", pozdravila je atentat američke vojske na vođu Islamske države Al Bagdadija, dodavši da i "Kosovo kao država doprinosi borbi protiv terorizma".

"Ponosna sam na svoju prošlost kao kosovska Albanka. Nisam sigurna da to možete da kažete o sebi gospodinu Dačiću", rekla je kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vlora Čitaku, obraćajući se ministru spoljnih poslova Srbije.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020