Vesti
Politika

"Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati"

Ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, je na sednici SB UN u Njujorku izjavila da je Kosovo spremo za dijalog sa Srbijom, da je to nekoliko puta ponovio i kandidat za premijera i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti, ali je istovremeno zatražila "ozbiljan pristup" zvaničnog Beograda dijalogu i ostvarivanju sporazuma.
Vljora Čitaku (FoNet/TV FoNet)

"Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati", rekla je ona na sednici tokom koje je razmotren novi, četvoromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Pomenula je akcije Srbije za ometanje prijema Kosova u Interpol, ističući da će se zvanična Priština sledeće godine ponovo prijaviti za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. Odgovarajući na primedbu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o lideru Samoopredelenja i najverovatnijem budućem premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, Čitaku je rekla da Savet bezbednosti "nije sud za političare".

"Tačno je da je Kurti pobedio na izborima na Kosovu. Jasno je nekoliko puta rekao da je za dijalog. Drago mi je što moj kolega iz Srbije brani zastavu Kosova. Zastava Kosova uvek će ostati u kabinetu premijera Kosova", rekla je Čitaku, odgovarajući tako na konstataciju Dačića da Kurti ne priznaje zastavu Kosova, jer u kancelariji ima albansku.

"Podsećam vas da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji, dok je Dačić bio ministar", rekla je ona.

Govoreći o privođenju dvojice zaposlenih u UNMIK-u tokom policijske akcije na severu Kosova, Čitaku je rekla da se kosovska policija ponašala profesionalno tokom hapšenja jednog ruskog zvaničnika UNMIK-a, koji je "dobrovoljno postao štit za srpske kriminalne bande na severu i sprečio kosovske državne vlasti da izvršavaju svoj zadatak".

"Šta bi se desilo da bilo ko od nas ovde spreči policijsku operaciju protiv kriminalaca u Njujorku, Berlinu, Moskvi, Parizu..?", pitala je Čitaku i navela da je ta policijska akcija snimljena i predstavljena javnosti u celini.

Snimci pokazuju da su zvaničnici UNMIK-a odbili saradnju s policijom i da pokažu identifikaciona dokument, rekla je ona. Čitaku je ponovila da je "Kosovo nezavisna i suverena država i to će biti zauvek".

Govoreći o oktobarskim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, ocenila je da su bili "fer i demokratski". Spomenula je "strah i zastrašivanje srpske zajednice na Kosovu od strane sunarodnika i zvaničnog Beograda, koji je od njih tražio da glasaju za Srpsku listu na izborima 6. oktobra" i optužila srpsku vladu da "nastavlja da koristi instrumente zastrašivanja Srba", ne samo tokom izbora, već i kada se radi o srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga koje srpske vlasti zaustavljaju na granici.

Čitaku je tvrdnju srpske strane da je 200.000 Srba pobeglo s Kosova, ocenila kao "lažnu" i ponovo iznela tvrdnju da se glavni osumnjičeni za ubistvo političara Olivera Ivanovića "i dalje krije u Srbiji".

Ističući da je Kosovo je već "dokazalo svoju sposobnost da se pokaže kao faktor stabilnosti", pozdravila je atentat američke vojske na vođu Islamske države Al Bagdadija, dodavši da i "Kosovo kao država doprinosi borbi protiv terorizma".

"Ponosna sam na svoju prošlost kao kosovska Albanka. Nisam sigurna da to možete da kažete o sebi gospodinu Dačiću", rekla je kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vlora Čitaku, obraćajući se ministru spoljnih poslova Srbije.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020