Vesti
Politika

Kosovo protiv ’’Otvorenog Balkana’’, Rama udara ’’ispod pojasa’’

Iako je sporazum "mini-Šengen" juče formalizovan i promenjen u „Otvoreni Balkan“, kosovski eksperti za međunarodne odnose podržavaju Vladu Kosova i njeno kategorično odbijanje ove regionalne inicijative koju smatraju "improvizovanom i štetnom za državu", a stav albanskog premijera Edija Rame "udarcem ispod pojasa za Kosovo".
Kosovo protiv ’’Otvorenog Balkana’’, Rama udara ’’ispod pojasa’’
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev na Ekonomskom forumu u Skoplju (Foto FoNet/AP)

Kosovska izvršna vlast kaže da su njihovi stavovi prema "mini-Šengenu" nepromenjeni, uprkos potpisivanju dokumenata o saradnji od strane tri regionalna lidera.
 
Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša kaže za Kosova Press da uprkos promeni imena, sadržaj ostaje isti, a to je osnaživanje Srbije. On smatra da ova inicijativa nema podršku EU, jer nisu izdvojena finansijska sredstva, pa dodaje da izvršna vlast treba da se osloni na Berlinski proces, po kome je tokom narednih sedam godina za Zapadni Balkan predviđeno 29 milijardi evra.
 
„Učesnici improvizuju, i u tom kontekstu juče su se složili da promene ime. Ali, najmanji problem je ime. Najveći i najozbiljniji problem je činjenica da se u okviru ove inicijative namerava stvoriti politički prostor koji će obezbediti dominaciju Srbije u regionu Zapadnog Balkana. Ovo je veće zlo (ove) inicijative nego samo ime. S tim u vezi, Kosovo je delovalo pošteno, dobro i dosledno, insistirajući da je pravi put za regionalnu saradnju Berlinski proces, jer je cilj članstvo u EU. U okviru ove inicijative nema sredstava. Nedostatak sredstava za sprovođenje obaveza pokazatelj je da inicijativa neće uspeti. U Berlinskom procesu na raspolaganju je 29 milijardi evra investicija u narednih 7 godina. Vlada i čitav politički spektar moraju da zadrže doslednu poziciju. Moramo učestvovati u Berlinskom procesu, regionalnom mehanizmu koji nudi sve mogućnosti za regionalnu saradnju. Avantura i inicijativa "mini-Šengena" neće tome doprineti“, smatra Šaša.
 
Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) je istog mišljenja. Ona navodi da Vlada Kosova ne bi trebalo da prihvati inicijative koje zamenjuju inicijative koje dolaze iz EU, poput Berlinskog procesa. Ipak, dodaje da je na izvršnoj vlasti da uradi ekonomsku i političku procenu ove inicijative, da li će joj se pridružiti ili ne.
 
„Na Vladi Kosova je da donese procenu kako je bolje, sa političkog i ekonomskog aspekta. Bilo je rasprava o tome da li je (inicijativa) pozitivna, da li se bivša Jugoslavija stvara sa Albanijom u njoj ili ne. Ali, znamo da se ova vlada od početka protivila tome. U isto vreme, ova vlada je predložila promenu CEFTA koja je regionalna organizacija za ekonomsku saradnju. Čini se da vlada ima drugačije gledište, ali ostaje da se vide političke i ekonomske ocene neučestvovanja u ovoj inicijativi. Ne bi trebalo da postoji tendencija da se zamene inicijative koje proizlaze iz EU, jer su to inicijative čiji deo zvanično želimo da budemo jer sebe vidimo u EU “, kazala je Krasnićijeva.
 
Portparolka izvršne vlasti Rozafa Keljmendi potvrdila je da se stavovi prema ideji "mini-Šengena" nisu se promenili, uprkos jučerašnjem dogovoru.
 
„Naši stavovi o ideji novosadskog, takozvanog ‘mini-Šengena’, već su poznati. Ta inicijativa nema naše odobravanje i zbog toga nismo zvanično pozvani da prisustvujemo sastanku. Za nas je takozvani „mini-Šengen“ inicijativa bez vizije za region. Predložili smo unapređenje regionalne saradnje sa CEFTA na SEFTA, prema modelu EFTA - EEA, od čega bi sve zemlje Zapadnog Balkana istovremeno imale koristi. Vlada Republike Kosovo poziva vlade regiona da ostanu privržene agendi Evropske unije i transatlantskim odnosima “, navela je ona u pisanom odgovoru za Kosova Press.
 
Izjavu premijera Edija Rame u Skoplju da region ne treba da gleda ka prošlosti, već ka budućnosti, Demuš Šaša smatra "udarcem ispod pojasa za Kosovo" jer je "žalosno za albansku naciju što Albanija više sarađuje sa Srbijom nego sa Kosovom".
 
„Žalosno je što Albanija kao prijatelj Kosova podržava, učestvuje i promoviše regionalne inicijative koje nije unapred koordinirala sa Kosovom. Ironična je i nesrećna situacija u kojima se vidi da Albanija u inicijativama regionalne saradnje ima veću saradnju sa Srbijom nego sa Kosovom. Ovo je katastrofa, a sastanak u Skoplju je bio manifestacija ove katastrofe i generalno sastanak bez koristi", smatra on.
 
Nakon dogovora koji su trajali skoro dve godine, juče su premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u Skoplju potpisali sporazum o saradnji u suočavanju sa prirodnim katastrofama, memorandum o saradnji radi uvoza i izvoza i kretanje robe, kretanja u okviru slobodnog tržišta, te boravišnih dozvola.Ostale vesti

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Mišel: Otvorena prilika za napredak ka EU, ali Beograd i Priština moraju da reše sporove

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade".

  • 04.10.2023
Ozdemir: Put napred da vodi ka poštovanju kosovske nezavisnosti
"Izuzetno je važno da put napred vodi ka miru, da vodi ka poštovanju granica, da vodi poštovanju kosovske nezavisnosti. I ako je ovo osnova, da je nezavisnost Kosova poštovana, o svemu može da se razgovara. Naravno da je neophodno da se razgovara o situaciji srpske manjine na severu, ali unutar granica Kosova", poručio je u Prištini nemački savezni ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir.
  • 04.10.2023