Vesti
Politika

Kosovo protiv ’’Otvorenog Balkana’’, Rama udara ’’ispod pojasa’’

Iako je sporazum "mini-Šengen" juče formalizovan i promenjen u „Otvoreni Balkan“, kosovski eksperti za međunarodne odnose podržavaju Vladu Kosova i njeno kategorično odbijanje ove regionalne inicijative koju smatraju "improvizovanom i štetnom za državu", a stav albanskog premijera Edija Rame "udarcem ispod pojasa za Kosovo".
Kosovo protiv ’’Otvorenog Balkana’’, Rama udara ’’ispod pojasa’’
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev na Ekonomskom forumu u Skoplju (Foto FoNet/AP)

Kosovska izvršna vlast kaže da su njihovi stavovi prema "mini-Šengenu" nepromenjeni, uprkos potpisivanju dokumenata o saradnji od strane tri regionalna lidera.
 
Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša kaže za Kosova Press da uprkos promeni imena, sadržaj ostaje isti, a to je osnaživanje Srbije. On smatra da ova inicijativa nema podršku EU, jer nisu izdvojena finansijska sredstva, pa dodaje da izvršna vlast treba da se osloni na Berlinski proces, po kome je tokom narednih sedam godina za Zapadni Balkan predviđeno 29 milijardi evra.
 
„Učesnici improvizuju, i u tom kontekstu juče su se složili da promene ime. Ali, najmanji problem je ime. Najveći i najozbiljniji problem je činjenica da se u okviru ove inicijative namerava stvoriti politički prostor koji će obezbediti dominaciju Srbije u regionu Zapadnog Balkana. Ovo je veće zlo (ove) inicijative nego samo ime. S tim u vezi, Kosovo je delovalo pošteno, dobro i dosledno, insistirajući da je pravi put za regionalnu saradnju Berlinski proces, jer je cilj članstvo u EU. U okviru ove inicijative nema sredstava. Nedostatak sredstava za sprovođenje obaveza pokazatelj je da inicijativa neće uspeti. U Berlinskom procesu na raspolaganju je 29 milijardi evra investicija u narednih 7 godina. Vlada i čitav politički spektar moraju da zadrže doslednu poziciju. Moramo učestvovati u Berlinskom procesu, regionalnom mehanizmu koji nudi sve mogućnosti za regionalnu saradnju. Avantura i inicijativa "mini-Šengena" neće tome doprineti“, smatra Šaša.
 
Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) je istog mišljenja. Ona navodi da Vlada Kosova ne bi trebalo da prihvati inicijative koje zamenjuju inicijative koje dolaze iz EU, poput Berlinskog procesa. Ipak, dodaje da je na izvršnoj vlasti da uradi ekonomsku i političku procenu ove inicijative, da li će joj se pridružiti ili ne.
 
„Na Vladi Kosova je da donese procenu kako je bolje, sa političkog i ekonomskog aspekta. Bilo je rasprava o tome da li je (inicijativa) pozitivna, da li se bivša Jugoslavija stvara sa Albanijom u njoj ili ne. Ali, znamo da se ova vlada od početka protivila tome. U isto vreme, ova vlada je predložila promenu CEFTA koja je regionalna organizacija za ekonomsku saradnju. Čini se da vlada ima drugačije gledište, ali ostaje da se vide političke i ekonomske ocene neučestvovanja u ovoj inicijativi. Ne bi trebalo da postoji tendencija da se zamene inicijative koje proizlaze iz EU, jer su to inicijative čiji deo zvanično želimo da budemo jer sebe vidimo u EU “, kazala je Krasnićijeva.
 
Portparolka izvršne vlasti Rozafa Keljmendi potvrdila je da se stavovi prema ideji "mini-Šengena" nisu se promenili, uprkos jučerašnjem dogovoru.
 
„Naši stavovi o ideji novosadskog, takozvanog ‘mini-Šengena’, već su poznati. Ta inicijativa nema naše odobravanje i zbog toga nismo zvanično pozvani da prisustvujemo sastanku. Za nas je takozvani „mini-Šengen“ inicijativa bez vizije za region. Predložili smo unapređenje regionalne saradnje sa CEFTA na SEFTA, prema modelu EFTA - EEA, od čega bi sve zemlje Zapadnog Balkana istovremeno imale koristi. Vlada Republike Kosovo poziva vlade regiona da ostanu privržene agendi Evropske unije i transatlantskim odnosima “, navela je ona u pisanom odgovoru za Kosova Press.
 
Izjavu premijera Edija Rame u Skoplju da region ne treba da gleda ka prošlosti, već ka budućnosti, Demuš Šaša smatra "udarcem ispod pojasa za Kosovo" jer je "žalosno za albansku naciju što Albanija više sarađuje sa Srbijom nego sa Kosovom".
 
„Žalosno je što Albanija kao prijatelj Kosova podržava, učestvuje i promoviše regionalne inicijative koje nije unapred koordinirala sa Kosovom. Ironična je i nesrećna situacija u kojima se vidi da Albanija u inicijativama regionalne saradnje ima veću saradnju sa Srbijom nego sa Kosovom. Ovo je katastrofa, a sastanak u Skoplju je bio manifestacija ove katastrofe i generalno sastanak bez koristi", smatra on.
 
Nakon dogovora koji su trajali skoro dve godine, juče su premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u Skoplju potpisali sporazum o saradnji u suočavanju sa prirodnim katastrofama, memorandum o saradnji radi uvoza i izvoza i kretanje robe, kretanja u okviru slobodnog tržišta, te boravišnih dozvola.Ostale vesti

Osmani u Tirani: Prekinuti lanac trgovine ljudima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji u Tirani na temu "Aktuelni trend trgovine ljudima na Balkanu" kazala da se mora prekinuti ovaj lanac pre nego što se unište sudbine još ljudi.

  • 25.05.2022
Davos: Region i geopolitički rizici
Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u toku je sastanak evropskih lidera iz sveta politike i biznisa, kao i predstavnika brojnih međunarodnih organizacina. Sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i lideri zemalja Zapadnog Balkana.
  • 25.05.2022
Podrška Švajcarske za SE
Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, s potpredsednikom Švajcarske Alanom Bersetom koji je potvrdio snažnu podršku svoje zemlje zahetvu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 24.05.2022
Ambasadori zemalja Kvinte posetili Visoke Dečane

Ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije posetili su danas manastir Visoki Dečani, saopštio je amasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na svom Tviter nalogu.

  • 24.05.2022
Šubarić se sastala sa šeficom UNMIK-a
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa šeficom UNMIК-a na Кosovu Кarolinom Zijade.
  • 24.05.2022
Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022